РАДИОЛОГИЈА ЋЕ БИТИ ОПРЕМЉЕНИЈА ЗА ДРАГОЦЕНИ АПАРАТ

ДИГИТАЛНИ МАМОГРАФ УСКОРО У БОЛНИЦИ

До краја године мамограф, донација Покрајинске владе, биће у функцији и на располагању Кикинђанкама

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести широм света. Начелница службе за радиологију др Љубица Ковачевић истиче да се у протекле две деценије код сваке осме прегледане жене открије рак дојке. Општа болница ове године први пут ће добити савремени дигитални мамограф.

-Апарат је донација Покрајинске владе и преко је потребан. Он има доста предности јер је сам притисак на дојку мањи, а доза зрачења је мала. Најважније је да ћемо добити изузетно прецизне снимке. Позивам се жене да нам се јаве на преглед – истакла је наша саговорница.

Превентива је најважнија, а мамографски прегледи помажу да се рано открију болести дојке код жена које немају симптоме.

-Рано откривање болести је најважније јер тада је излечење 90 одсто. Рак дојке није пресудно смртна болест, али постоји страх од дијагнозе ове болести. Мамографски прегледи предвиђени су да се раде женама од 50 до 69 година на две или три године. Тада се ради организовани скриниг који у нашем граду још увек није почео – појашњава др Ковачевић.

Предрасуда је да мамографија боли, напомиње наша саговорница.

-Постоји притисак приликом ове дијагностичке методе, али нема великог бола. Предрасуда је и да мамографија може да изазове карцином дојке – додаје др Љубица Ковачевић.

Др Ковачевић додаје и да је приметно да се у последње време више младих жена одазива превентивним прегледима.