НАСТАВЉАЈУ СЕ УЛАГАЊА У ОПШТУ БОЛНИЦУ

ПОКРАЈИНА ИЗДВОЈИЛА 51 МИЛИОН ДИНАРА, А МИНИСТАРСТВО 250.000 ЕВРА

Општа болница у Кикинди добила је значајна средства од Покрајине и Министарства за медицинску и немедицинску опрему

Покрајински секретаријат за здравство Општој болници наменило је средства за набавку нове медицинске опреме. Вредност је 39 милиона и 780 хиљада динара, а биће купљени најмодернији апарати, истакла је в.д. директорица Опште болнице др Весна Томин.

-Пре свега добили смо ново ОРЛ радно место које ће значајно допринети бољој дијагностици. Нова опрема омогућиће да се на лицу места примени савремена дијагностика и микрохирургија током прегледа. Ради се о служби у коју у протеклим деценијама није много улагано. Стижу и три нова ултразвучна апарата. С обзиром на то да на педијатрији имамо пет супспецијалиста: два неонатолога, неурофизиолога епилептолога, дечјег пуломолога и до краја године и дечјег кардилога, ултразвук је на овом одељењу био преко потребаннапомиње др Томин.

Стижу и три дефибрилатора са привременим пејсмејкером за интерно одељење, као и нови гинеколошко-хируршки сто. Однедавно се у болници обавља спинална анестезија приликом порођаја царским резом. То практично значи да је мајка све време будна и одмах остварује контакт са својом бебом. Влада Војводине издвојила је и 11 милиона динара за набавку намештаја и опреме за амбуланте, чекаонице, лекарске и сестринске собе. Нови намештај и опрема ће се наћи у згради у којој се налазе психијатрија, трансфузиологија, патологија са патохистолошком лабораторијом и физијатрија, где је у току рекоснтрукција комплетног објекта. И Министарство за јавна улагања такође је издвојило знатна средства за практично нови објекат.

Обезбедиће се и 250.000 евра за болесничке сетове и комлетну медицинску опрему за одељења трансфузиологије, физијатрије, патологије са патихистолошком лабораторијом и психијатрије – каже др Томин.

Завршетак реконструкције очекује се до 1. априла. Након тога започеће опремање објекта које неће бити ни брзо ни једноставно, напоменула је наша саговорница. Успорена је набавка медицинске опреме која се увози из иностранства и која треба да се постави, а особље да се обучи.

ОРЛ ОПРЕМА

Оториноларинголози имали су опрему која није била уобличена у једно радно место. Савремена достигнућа омогућила су да се на једном радном месту нађе микроскоп, тимпанометар, аудиометар, микрохирушка опрема, привремени стерилизатор.

-То ће омогућити да се на лицу места обаве мање хируршке интервенције, што до сада није случај – појашњава др Весна Томин.Антрфиле 1

МОНТИРА СЕ НОВИ ЦТ

У завршној фази је и монтажа 64-оро слајсног потпуно новог ЦТ-а. Након тога радиолози и радиолошки техничари ће имати обуку за његово коришћење, а у међувремену се чека и дозвола од Директорат за јонизујућа зрачења како би се апарат пустио у рад. У односу на стари, нови ЦТ за четири пута повећава перформансе и снимци ће бити детаљнији што ће допринети бољој дијагностици. Нови апарат финансирали су Министарство здравља и Светска банка.