ЗАВРШЕН МЕЂУНАРОДНИ ТРЕНИНГ КАМП ПОДВОДНОГ РАГБИЈА

  • „ОРКА” УГОСТИЛА МЛАДЕ ТАКМИЧАРЕ ИЗ ТУРСКЕ
  • Учествовало је преко стотину деце узраста од 10 до 18 година

Ронилачки клуб „Орка“ је био домаћин трениг кампа у подводном рагбију, који је организован од 19. до 21. јуна. Гости су били чланови клуба Еге УЊР из Измира у Турској. На кампу је учествовало укупно 117 детета узраста од 10-18 година. Чланови клуба су заједнички вежбали тактику играња подводног рагбија. У склопу кампа, по први пут у Србији, одигран је и турнир за узраст У15 и У18 година. Укупно су наступиле две екипе девојчица У15, две екипе дечака У15, једна екипа девојчцица У18 и три екипе мушкараца У18. На турниру је одиграно 16 утакмица. Иако су „Орке“ наступиле у подмлађеном саставу, пружиле су достојан отпор играчима Еге који су клуб са највише играча и искуства деце узраста У15 и У18 на свету. Екипе „Орке“ су оствариле следећи резултат: девојчице У15 друго место и дечаци У15 треће место. Најстарији и најискуснији чланови „Орки“ су играли са најбољим екипама Еге и били сасвим равноправни. Радује чињеница да је евидентан напредак играча Орки од којих су неки играли против екипа из Турске на турниру у Немачкој. Највећа вредност турнира у спортском смислу је искуство за оркице јер је велика већина први пут играла утакмице против иностраних екипа, а осим тога, клуб је показао да је спреман да организује велике спортске догађаје.

Да би се камп реализовао и Орке показале као традиционално добри организатори и домаћини помогли су Дом ученика „Никола Војводић“ и Спортски центар „Језеро“. Немерљив допринос у промоцији клуба, града и Србије пружили су чланови КУД „Извор“ Наково који су својим играма и песмама одушевили децу из Турске, а и чланове клуба. Епилог клултурног дружења је био пренос уживо за родитеље деце у Турској и заједничко играње српских кола.


Кокот на Светском првенству

Члан Ронилачког клуба „Орка“, Војислав Кокот, учествовао је на Индивидуалном светском првенству у роњењу на дах, које се одржава у Београду, као члан репрезентације (три мушка члана екипе).

у Београду, као члан репрезентације (три мушка члана екипе). Конкуренција је веома јака. Највећа имена у роњењу на дах наступала су на светском првенству. Укупно је било 55 такмичара у мушкој конкуренцији из 23 државе. Такмичење се одржава у три базенске дисциплине: роњење на дах у дужину са перајима (ДYН) и без параја (ДНФ) и роњење на месту (СТА). Војислав Кокот је постигао нови клупски рекорд у дисциплини роњење на дах у дужину са перајима и постигао 127 метара што је за 20 метара више него на отвореном првенству Србије у фебруару ове године и што је било довољно за 43 место на свету. Свакако да ми нисмо дорасли светским шампионима, који остварују резултате преко 200 метара, јер је за бављење овим спортом потребна скупа опрема, специфичан начин живота и тренирања али напредак Орки од 50-60 метара, па до прве 100-тке и сада далкео преко улива наду у све боље резултате.