„ЖАРИН МЕМОРИЈАЛ”, 17. ПО РЕДУ, НА БАЗЕНУ „ЈЕЗЕРА”

  • ВЕТАРНИ МАСОВНО, ХЕРЦЕГНОВЉАНИ НАЈБОЉИ

 

Спортски радници ВК ЖАК, ове године уз помоћ ветеранског београдског ВК Сомови, по 17. пут уприличили су Меморијал „Жарко Мићевић Жара”. Турнир је, у знак сећања на једног од зачетника овога спорта на северу Баната, окупио 12 екипа, по једну из Црне Горе и Хрватске и још 10 из Србије. Милорад Алексић, до пре три сезоне још активан играч, сада председник ЖАК-а, истовремено и челник Спортског савеза Кикинде, био је у базену део ветеранског тима домаћина, а покрај воде био је задужен да све функционише како треба.

Меморијал ћемо у потпуности преусмерити на ветерански ватерполо. Хоћемо да турнир буде још масовнији, иако је и овогодишњи, са преко 100 играча, био предиван спортски догађај. Имамо велику подршку челних људи Града Кикинде, нема сумње да ће тако бити и у будућности и да ће нам ови тимови, али и многи други и наредних година долазити у Кикинду – каже Алексић.

Никола Лукач, актуелни начелник Севернобанатско-потиског округа, у последњој деценији 20. столећа и почетком овога века, бранио је мрежу кикиндског ЖАК-а, а као ветеран сада наступа за београдске Сомове.

Успели смо заједничким снагама локалне самоуправе и кикиндског спортског савеза, СЦ „Језеро”, ЖАК-а и београдских ветерана да уприличимо истински дан ватерпола у Кикинди. Желим напоменути и како значајан број београдских ветерана с којима наступам није имао активну играчку каријеру, ватерполо им је хоби и рекреација, али је заједничко за све њих јесте то што су остварене особе у својим професијама – наглашава Лукач.

Ветерани показали завидну форму

Андрија Попов, председник је београдских Сомова.

ЖАК је турнир, уз нашу малу помоћ, сјајно организовао, а ово је сигурно једно од највећих такмичења ове врсте у последњих неколико година у региону. Битно нам је овакво дружење и зато велико хвала и ЖАК-у и Граду Кикинди на свему, а ми ћемо увек помоћи у сваком погледу – истиче Попов.

Васо Суботић, некадашњи репрезентативац СФР Југославије из Херцег Новог, радо се, овога пута с екипом ветерана Јадрана, вратио у Кикинду.

„Враћам филм” многобројних припрема репрезентације, посебно лепо увек ми је било у Кикинди. Тренутно, ми смо једина организована ветеранска екипа у Црној Гори и играмо лигу с тимовима из БиХ и Хрватске, а жеља нам је да нам се придруже и екипе из Србије, али и са читавог простора бивше Југославије. Планирамо, крајем јула идуће године у Врњачкој Бањи, заједничку организацију великог мастерс турнира ветерана и надам се како ће то бити круна свега доброг у ветеранском ватерполу, што смо до сада направили на нашем, некада југословенском, простору – напомиње Суботић.

Др Бранко Глушац, хирург из Макарске, предводиo je ветеране Галеба.

Ветерани су управама клубова и они „вуку” децу у ватерполо, али и финансијски помажу рад клубова. Када деца виде да још увек, па макар и ветерански, играју и овакви као ја, од 62 године,  то, сигуран сам, утиче на популаризацију овога спорта – констатује др Глушац.

Резултати су били у другом плану, ипак, рецимо: победник 17. „Жариног Меморијала”, била је екипа херцегновског Јадрана. У финалу, са 6:3, Јадран је савладао београдске Сомове (екипа преко 30 година). Новосадска Војводина, трећа је, пошто је након пенала победила  Сомове (преко 40 година). Наступили су још: Београд, Гоша, Партизан (оба Београд), Спартак (Суботица), Галеб (Макарска), Полет (Сомбор), Шабац и кикиндски ЖАК.