СЈАЈНИ РЕЗУЛТАТИ НАЈТРОФЕЈНИЈИХ КИКИНДСКИХ ШАХИСТА

  • БИЛИЋИ ОВЕРИЛИ ВИЗУ ЗА ЕВРОПСКО И СВЕТСКО ПРВЕНСТВО
  • Миланко је актуелни кадетски првак државе у редовном шаху, а Маријана у убрзаном и брзопотезном, док је у редовном вицешампион

 

Талентовани кикиндски шахиста Миланко Билић (17) и његова три године млађа сестра Маријана ушли су у свет магичне игре на 64 поља пре осам година и већ сада су најуспешнији представници овог древног спорта у региону. У својим шаховским ризницама имају велики број одличја, а само Маријана са поносом чува преко сто медаља и осамдесет пехара. Маријана се окитила титулом кадетског првака државе 2014. и 2016. године, а сада јој се придружио и брат Миланко.

Почетком године смо обоје тријумфовали на Првенству Војводине у Зрењанину и онда је уследио наступ на државном у Новом Саду за кадете. Освојио сам прво место у редовном шаху и треће у убрзаном, док је Маријана била прва у убрзаном и брзопотезном, а друга у редовном шаху. Стекао сам право да као првак државе учествујем на Првенству Европе, које се од 19. до 30. августа одржава у главном граду Летоније, као и на Светском првенству у Грчкој од 19. октобра до 1. новембра, али је мој наступ још под знаком питања, јер ми недостају средства за пут – рекао је Миланко.

Организатори Европског шампионата обезбеђују државним првацима смештај и исхрану, док сами обезбеђују путне трошкове, а другопласирани и трећепласирани са националних првенстава плаћају комплетне трошкове. Тако је и Маријана дошла у ситуацију да размишља о наступу у Риги, јер њени родитељи нису у могућности да издвоје толики новац. Маријана је већ учествовала 2014. на Првенству Европе у Батумију и 2016. године у Прагу и нада се да ће поново одмерити снаге са вршњацима из Европе.

До одласка у Летонију има нешто више од од три месеца и ми се припремамо за ова такмичења, иако још не знамо да ли ће бити обезбеђена средства. Времена је све мање, неопходно је благовремено поднети пријаве, али ипак верујем да ће се пронаћи неко решење и да ћемо Миланко и ја по први пут заједно учествовати на једном овако значајном такмичењу – казала је Маријана.

Билићи су чланови кикиндског Радничког и у овом клубу раде са тренером Драганом Ћирићем, а у исто време брусе свој шаховски таленат са Дејаном Несторовићем из Београда, интернационалним мајстором и ФИДЕ тренером, који води клуб „Нестор”. Наступају на двојну регистрацију за овај клуб, што им омогућава да брже напредују и стичу неопходна искуства. Када им дозволе могућности, одлазе на тренинге у Београд, а свакодневно раде са Несторовићем преко скајпа. Иако шаху посвећују пуно времена, успевају да ускладе обавезе у школи, али и да буду активни у играчкој групи „Гусала”.