Министарство одбране одобрило кикинђанима вредан пројекат „ДА ОРКА БОЉЕ ЗАРОНИ“

  • Ронилачко-спасилачком тиму за ванредне ситуације припала средства за набавку најнеопходније опреме
  • Представници Министарства одбране дошли су у наш град да провере како се спроводе пројектне активности кикиндских ронилаца. Ронилачком клубу „Орка”, наиме, на конкурсу овог Министарстваодобрена су одређена средства за пројекат.

Gosti iz Beograda i Stojan Bogosavljev

Стојан Богосављев, председник “Орке” с тим у вези каже да овдашњим рониоцима одавно недостаје одговарајућа опрема. Сада се тај проблем ронилачко-спасилачког тима коначно решава

Људи из Министарства су ту да нам помогну да испратимо наш пројекат онако како је и написано. Хоће да се увере да ли одобрени новац наменски трошимо. Уједно се и договарамо о наставку сарадње, објашњава Стојан Богосављев.

Орка ће добијеним новцем купити најнеопходнију опрему – гумени чамац, ванбродски мотор, ронилачки компресор, подводни сонар, акциону камеру и лап топ.

Циљ пројекта је да оформимо и што боље опремимо ронилачко – спасилачки тим. То смо започели раније у сарадњи са локланом самоуправом. Тако са стављени био би ангажован у ванредним ситуацијама, обзиром да на широј територији Кикинде и у општинама у окружењу нема оваквог састава за деловање на води – вели Богосављев. Реализација пројекта  почела је у мају, трајаће до септембра.


Обука спасилаца

У Клубу “Орка” је деветоро спасиоца рониоца. Ту је још седморо чланова који ће започети основну обуку за спасиоце. До сада смо обезбеђивали манифестације на рекама попут спуста у Новог Кнежевцу, препливања Тисе, или акција Црвеног крста. Помагали смо водопривредним предузећима, у Зрењанину смо уређивали плаже пре купалишну сезону – каже Стојан Богосављев.

Министарство одбране определило је четири милиона и 750 хиљада динара за 12 удружења у Србији. Максималан износ за један пројекат био је 500 хиљада динара.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *