ГОДИНА ЗА ПАМЋЕЊЕ ГОЛМАНА КИКИНДЕ ГРИНДЕКСА

  • НАГРАДЕ КАО ПОДСТРЕК И ОБАВЕЗА
  • Славку Мишкову додељено Градско признање за изузетан допринос развоју спорта, а портал „Рукометни журнал” прогласио га за најбољег играча АРКУС Супер лиге

 

Рукометаши Кикинде Гриндекса зимују на шестој позицији најелитнијег такмичења са 15 бодова и у наставку их очекује неизвесна борба за четврто место које води у плеј-оф. За добре резултате кикиндског клуба у другој суперлигашкој сезони заслужна је цела екипа, али посебно место припада голману Славку Мишкову, који је својим одбранама допринео да се наш клуб нађе међу великанима српског рукомета. Скромни тридесетогодишњи спортиста постао је љубимац публике, а његов учинак у одличним резултатима Гриндексоваца није промакао ни надлежним институцијама. На свечаности уприличеној крајем прошле године, Мишкову је додељено Градско признање за изузетан допринос у развоју спорта, а почетком ове године у избору портала „Рукометни журнал” проглашен је за најбољег рукометаша Супер А лиге. Славко је добио 1.198 гласова, 213 више од другопласираног Андрије Атанацковића из лесковачке Дубочице.

Нисам очекивао да ћу добити награду Града. Предлог је стигао од мог клуба и помало сам био изненађен кад сам сазнао да ћу бити међу лауератима. Ово је велико признање за мене и желим да захвалим људима из локалне самоуправе који су вредновали сав мој труд и рад. На мени је да уложим максималан напор и будем још бољи у наставку првенства. Када је упитању избор за најбољег рукометаша АРКУС лиге, то ми посебно прија, јер сам изабран гласовима људи из целе Србије. Изненадило ме је што сам добио преко хиљаду гласова,али то само потврђује да љубитељи рукомета широм наше земље прате мој рад. Све ово је додатни подстицај да пружам још боље партије и будем на вишем нивоу – рекао је Славко Мишков и додао да велике заслуге за његов голмански учинак имају сви саиграчи, који у други део првенства улазе са великим мотивом да се домогну места у доигравању за првака.

Према његовим речима, неће бити лако докопати се четврте позиције, али повољан распоред у наставку оставља наду у позитиван исход. Кикинда дочекује све екипе са врха табеле, а гостује онима које се боре за опстанак. Учешће у плеј-офу била би највећа награда за уложен труд и круна досадашње каријере већине играча Кикинде.

Добре партије Славка Мишкова препоручиле су га многим домаћим и страним клубовима, али он не размишља о одласку. Како истиче, везан је за свој клуб и родни град.

Имао сам неколико понуда, али сам добро извагао и одлучио да останем. Већ годинама сам запослен у СЦ „Језеро”, имам сигурна примања, а осим тога, засновао сам породицу и ускоро очекујем наследника. Напредовао сам заједно са својим клубом, стигао до најелитнијег такмичења и то ми много значи. Да сам нешто млађи можда бих прихватио изазов и отишао у неку страну лигу, али сада о томе не размишљам – наглашава Мишков.

Своју рукометну каријеру Славко је започео у секцији ОШ „Вук Караџић”, а потом је крајем 1999. године прешао у клуб код тренера Драгана Мракића. Првих шест месеци је био играч, а онда је, стицајем околности, стао на гол и тако је све почело. Долазак Мујидина Бешлагића за тренера млађих категорија умногоме је обележило његову каријеру. Сениорска екипа је у то време већ била распуштена, није било пара за такмичење млађих екипа и само захваљујући великом залагању новог тренера остали су на окупу.

Бешлагићу дугујем захвалност што сам и данас у рукомету. Убеђивао ме је да истрајем и нисам се покајао. Касније је све било лакше. Поново је формирана сениорска екипа Кикинда коју је водио тренер Ненад Јаковљевић, некадашњи голман и уз њега сам значајно напредовао. У то време је Јаковљевић водио и мокринску Црвену звезду, која је наступала у Супер Б лиги и ја сам на његов наговор прихватио да наступам за овај клуб на двојну регистрацију. То је за мене било велико искуство, имао сам само 16 година, а пуну афирмацију стекао сам након одласка искусног голмана Владимира Тепавца у Иран. Пуних осам сезона бранио сам боје Црвене звезде и онда сам се 2013. године поново вратио у свој матични клуб – присећа се Славко Мишков.

Сјајни голман напомиње да је кикиндска публика неизоставани део успеха његовог клуба и истиче да увек има посебан мотив када види испуњене трибине хале „Језеро”. Славко је изградио посебан однос са навијачима и увек се труди да их покрене, а они му то узвраћају на најбољи начин.

Позивам наше верне навијаче да нас подрже и у наставку такмичења, а ми обећавамо да ћемо у свакој утакмици пружити свој максимум. Већ 1. фебруара дочекује лидера -панчевачки Динамо и верујем да ће нам публика бити осми играч – поручио је Мишков.

 

Признање Панићу и Митреском

На листи науспешнијих рукометаша и тренера АРКУС Супер лиге у 2019. години, према избору портала „Рукометни журнал”, поред Славка Мишкова, високо место зауела су још двојица чланова Кикинде Гриндекса. Четрнаестогодишњи Лука Панић је са 844 гласова био други у конкуренцији најбољих младих играча, иза Душана Илијина (1.058) из зрењанинског Пролетера, а друга позиција припала је и тренеру Кикинђана Владимиру Митреском који је добио 663 гласа. Прво место убедљиво је освојио тренер Пролетера Љубомир Обрадовић (1.020).