ФУДБАЛ – НОВОКОЗАРЧАНИ И ЗВАНИЧНО У ВИШЕМ РАНГУ

  • СЛОБОДА ДРУГИ ПУТ МЕЂУ СРПСКОЛИГАШИМА
  • Иако је за нама крња сезона, може се са сигурношћу рећи да заслужено идемо у виши ранг – рекао је Раде Медић, тренер Слободе

 

Слобода, из Нових Козараца, сада и дефинитивно, након историјског успеха 2010. године, други ће пут заиграти у Српској лиги „Војводина”. После 17. кола на војвођанском „Истоку”, Новокозарчани су били на првој позицији, а пре тога, ту су освојивши јесењи ловор, и презимили. Први су се пут лидерског места докопали јесенас, у 10. колу и потом доминирали у сваком погледу. Најефикаснији су с 45 голова, а примили су најмање погодака – 16. Остварили су 13 победа, уз два ремија, а само су двапут поражени. Тренер Раде Медић крунисао је тако своју трећу годину на кормилу тима са стадиона „Илија Пантелић”. Толико се и бави тренерским послом у сениорском фудбалу.

– Током минуле три сезоне, видело се добро како Слобода као клуб у сваком погледу расте, и организационо и играчки. Прве две сезоне били смо при врху, играли запажено, али тек сада је сазрело на свим пољима. Коначно, иако је за нама крња сезона, може се са сигурношћу рећи да заслужено идемо у виши ранг – наглашава Медић.

Кикинда, самим тим и цели регион северног Баната већ две деценије немају савезног лигаша, но сада, уласком Новокозарчана у српсколигашки ранг, барем ће имати велики локални дерби: Козара – Слобода.

– Биће то фудбалски празници и у Банатском Великом Селу и у Новим Козарцима, као и увек кроз историју ова два клуба. Сада ће „ватре” бити још и много више него досад, јер се никада ова два колектива нису састајала у тако високом рангу – трећем по реду. Живећемо за те дуеле и ми и они, међутим огромни су испити пред Слободом. Неће, пре свега, бити једноставно и лако у сударима с великим фудбалским центрима у Војводини, против градских клубова, aли биће то, у исто време, и велики изазови за наше играче, да виде где су у односу на ривале из овог, трећег степена.

Медић, како напомиње, на прво место, без дилеме, поставља само једну ставку, као услов свих услова.

– Као и досад, уздам се искључиво у рад, даћу себе „200 посто”, очекујем да тако поступе и моји играчи, а видећемо хоће ли то бити довољно у лиги која нас очекује. Битно ми је да играчи препознају енергију коју улажу сви у и око клуба у ову нашу причу. Јасно је, поред свега наведеног, да ће сада све морати бити подигнуто на један много виши ниво од досадашњег. Радујем се и оптимистa сам јер се тај виши ниво јасно показао и постао видиљив већ 9. маја на нашем првом окупљању у клубу после паузе, а тај састанак био је, практично, и увод у нову сезону – закључује Медић.

 

ЗАВРШЕНА ТАКМИЧЕЊА У НИЖИМ ЛИГАМА

Одлуком ФСС, прва два савезна ранга у Србији биће окончана на терену, истина у краћем трајању у односу на планирано. Када је реч о нижим степенима, за нас на северу Баната вредно је помена да се верификацијом табела након утакмица одиграних 14. и 15. марта, из Српске лиге, група „Војводина”, у којој игра Козара, у виши, други савезни ранг, такозвану Прву лигу, пласирао панчевачки Железничар. Великоселци су, пак, као 14. на лествици, односно трећи одоздо, остали у лиги. Испали су 15. Хајдук, из Куле, те 16. Дунав, из Старих Бановаца. Нови чланови, осим Слободе, као прваци својих зона, постали су још и Слога (Чонопља) и Младост (Нови Сад).

Из Војвођанске лиге „Исток” испао је Бегеј, из Житишта, а нови су чланови, као прваци „подручја” постали Омладинац (Ботош) и Јединство (Влајковац).

У Подручној лиги Зрењанин нису више два последњепласирана клуба: Јединство (Бочар) и Раднички (Јаша Томић), а нови су чланови, као победници својих међуоптинских лига, постали Војводина (Башаид) и АСК (Арадац).

Ако не буде било одустајања неких од новопромовисаних клубова, састави свих поменутих, нама занимљивих рангова, постали су тако познати и коначни.