ВЕЋИНА ЗАПОСЛЕНИХ У РАДИОНИЦИ – ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

  • „ЛИРА” ПРУЖА ШАНСУ
  • Чак 70 одсто запослених у „Лири“ има неку врсту инвалидитета. Од прошле године „Лира” сертификована за извоз робе у Европску унију

 

Радионица „Лира” која ради у оквиру Групе „Цимос” осим пружања услуга има и производни програм. Највише производа намењено је Ливници „Цимос”, аутомобилској индустрији, као и за делове Групе „Цимос” у Босни и Херцеговини, Хрватској и Словенији, истакла је Марија Хоџић, в.д. директорица „Лире”.

marija hodzic
Марија Хоџић

Наше основне делатности подељене су три дела: производња заштитне одеће и остале одеће од текстила, одељење које се бави производњом производа од коже и еко коже попут заштитних радних рукавица, кецеља, а производимо и превлаке за ручну кочницу. Трећа делатност је сервис за хигијену који обухвата одржавање зелених површина и унутрашње хигијене за фабрику– каже Марија Хоџић.

У „Лири” је запослено 119 радника од којих је чак 70 одсто особа са инвалидитетом. Ради се у једној или двема сменама у зависности од радне једнице.

Ми смо предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом и запослени обављају своје радне задатке без икаквих проблема. Наши запослени имају инвалидска решења у којима су назначена поједина ограничења у послу и опис њихових преосталих радних способности које испоштујемо. У нашој фабрици комбинујемо радна места и запослене распоређујемо у складу са тим решењима – напомиње в.д. директорица „Лире”.

У фабрици је највише радника који су некада радили у другим погонима Ливнице „Цимос”, као и оних који су посао добили преко Филијалне Националне службе за запошљавање. Славица Лупул, радница „Лире”, некада је радила у погону фабрике.

Радим у Заштитној радионици „Лира” већ 11 година. Инвалид сам рада, а услови за рад су веома добри – каже Славица.

Биљана Гавриловски је глува особа и већ осам година је запослена у „Лири”, а пре тога је 23 године радила у „Трикотажи”.

biljana gavrilovski
Биљана Гавриловски

Када сам дошла у „Лиру” оспособила сам се за рад на свим машинама. Посао који обављам захтева прецизност, брзину, а то је шивење радне одеће. Значајно ми je што радим, и добијам плату јер на тај начин привређујем и имам могућност да живим самостално. Уједно док радим комуницирам са великим бројем људи – закључује Биљана Гавриловски.

Око 300 хиљада превлака за аутомобилску индустрију произведе се годишње, а током 12 месеци произведе се и 12 до 15 хиљада комада радне одеће у зависности од тога да ли су мајце или радна одела која су комплекснија за израду.

Од прошле године „Лира” има Ц сертификат који гарантује да су рукавице и радна одећа безбедни што им омогућава да се роба извози у Европску унију.

 

Сами купци одређују материјал од којег се нешто производи, а постоји и вез машина која може да изради сваки логотип.

Lira 5

Током лета највећа потражња је за мајицама, а током зиме најактуелнија су зимска радна одела. Погони су добро опремљени у чему су помогла бесповратна средства од државе као предузећу за професионалну рехабилитацију. Купљена је модерна вез машина, аутоматска машина за кројење и полагање материјала, која је олакшала посао и штеди на материјалу јер нема пуно отпада. Пре тога купљене су машине неопходне за производе за аутомобилску индустрију. Осим тога, држава пружа и друге видове подршке у зависности од године и намене.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *