У НЕДЕЉУ ФИНАЛНО НАДМЕТАЊЕ ГУСАНА

ГЛАДИЈАТОРИ СЕ НАОШТРИЛИ

Финале 37. Светског првенства у надметању гусана заказано је за 26. фебруар. У сениорском надметању састају се некадашњи вицешампион Батак, Николе Никића и Федор, Мирослава Челекетића. Никић се нада шампионској титули.

-Батак је пре две године био у финалу и сада је опет, тако да је време да буде шампион. Доброг гуска треба да чуваш, негујеш, мазиш, пазиш, шеташ. Као са лепом девојком, ако јој не поклониш пажњу оде она, тако и гусак оде код другог газде – каже Никић.

Челекетић се гушчарством бави дуже од две и по деценије.

Годинама сам у овом спорту, имам и успеха и падова. Тешко сам стигао до финала јер је мој гусак имао тежа надметања од противника. Без обзира на то, ово је спорт и нека најбољи победи. Јако тешко се долази до шампиона, селекција је напорна од јаја, гушчића. Треба им велико двориште, а гуске су велике штеточине и то само ми заљубљеници у гускове знамо. За финале желим срећу свим такмичарима и нека бољи победи – додаје Челекетић и напомиње да ће његов Федор уколико буде први, имати најбољи третман док год је жив.

У лиги двогодаца парови су гусани Миша Ђукића Кампацо и Жућко, Лазе Адамова који је прошле године био победник Лиге младих.У категорији младих гускови Спасоје, Милана Држаћа и Пикси, седмогодишњег Вељка Ристића. Живица Терзић, председник Удружења „Бело перо“ које и организатор такмичења, подсећа да су прва надметања почела 18. децембра. На почетку надметања било је 116 такмичара и то 46 у категорији једногодаца, 28 двогодишњака и 42 сениора.