ПРАЗНИЧНА АТМОСФЕРА У РУСКОМ СЕЛУ

НАСЕЉЕ ОД МЕДЕЊАКА

На самом почетку било је пет, шест кућица, а ове године има их педесет. Уз ову активност привући ћемо госте у наше место који ће учити да их праве– каже Шандор Талпаи из „Торонтала“

У Руском Селу, у Удружењу „Торонтал” у недељу је отворено најслађе „медено“ село. Чланице Удружења жена „Торонтал“ са пуно љубави и пажње правиле су и украшавале јестиве кућице. Ручно рађене кућице настале су од медењака, а Тимеа Кором, председница Удружења, истиче да им је циљ да најважнији објекти и куће у селу буду део њихове колекције.

Централно место у нашем селу заузима црква која је реплика сеоске, ту је и објекат нашег удружења, као и део кућа које се налазе у селу. Ове године придружили су нам се и остали мештани , тако да су изложене и њихове куће од медењака. Велико ми је задовољство што су први пут кућице правила деца из села који су показали колико су маштовити, а нама је циљ да и њих научимо да праве медене куће – сазнајемо од Тимее Кором.

Медењаци се праве по старом рецепту који су мештанке сачувале од својих бака.

Поред брашна, јаја и шећера додајемо мед и зачин за медењаке. Још као деца сви смо пред Божић правили и украшавали медењаке и то је традиција коју и данас чувамо. Прво дан се прави тесто, а следећег дана оно се развија и склапа се. Тесто се лепи уз помоћ беланца и шећера у праху, тако да је комплетна кућица јестива. Трећег дана кућица се украшава додала је Тимеа Кором.

Шандор Талпаи

Медено село у Руском Селу први пут је направљено пре десетак година, подсећа председник Удружења „Торонтал“ Шандор Талпаи.

На самом почетку било је пет, шест кућица, а ове године има их педесет и сада имамо право село од медењака. Уз ову активност привући ћемо госте у наше место који ће учити да их праве. Кућице од медењака имаће прилике да виде и становници Нове Црње јер су и мештанке овог села биле укључене у њихову израду – казао је Талпаи.

У „Торонталу“ чувају обичаје тако да се и ове године пале адвентске свеће. Прва свећа представља радост, друга веру, трећа наду и четврта, представља љубав.

Упалили смо трећу свећу и ту част имао је свештеник Чаба Чипак. Приредили смо и божићни вашар на ком су највише излагали основци седмог и осмог разреда који су израдили новогодишње украсе и икебане и друге пригодне поклоне. Сва прикупљена средства биће утрошена за њихово матурско вече – рекао је Талпаи.

Адвентску свечаност прати и пригодан програм који припремају предшколци и ђаци, а овом догађају присуствује и до 150 људи, а тако је било и ове недеље.