ОДНОС РОЂЕНИХ И ПРЕМИНУЛИХ, 461 ПРЕМА 1.079

ЛОША СЛИКА СТАТИСТИКЕ

  • На територији Кикинде током 2021. године склопљена су 232 брака, 30 више него у 2020.

 

 

У 2021. години у Кикинди је рођена 461 беба, подаци су Матичарске службе нашег града. Према речима Марине Исаковић, заменице матичара, то је за 35 беба више у односу на 2020. годину.

-Од укупног броја новорођенчади, било је 240 дечака и 221 девојчица. Највише беба рођено је у јулу 49. Пошто нам стигне пријава рођења из Опште болнице, ако су родитељи венчани, одмах по упису детета шаљемо извод из матичне књиге рођених на кућну адресу мајке. Уколико родитељи нису у браку, тада је неопходно да отац дође у Матичарску службу са личном картом како би признао дете и тада се извод добија у року од пола сата – напомиње наша саговорница.

На територији града било је 232 венчања и за 30 их је више него 2020. године.

Највише бракова склопљено је у Кикинди, а потом у Руском Селу и Мокрину. Највише венчања било је у августу и тог месеца судбоносно „да“ рекло је 34 пара – напомиње Марина Исаковић и додаје да су венчања могућа и на српском и на мађарском језику.

Такса за венчање је 700 динара, а младенци који се венчавају у ресторану плаћају 7.000 динара. Током венчања у свечаној сали Скупштине града дозвољено је присуство 70 особа уз поштовање свих епидемиолошких мера.

У прошлој години преминуло је 1.079 становника што је за 70 особа више него 2020. Највише их је било у Кикинди, а потом у Мокрину и Банатском Великом Селу. Највише умрлих забележено је у октобру 137.

Статистика показује и да буде дупло или тродупло више преминулих у месецу у односу на број рођених, али у јулу и августу је био готово изједначен број рођених и умрлих.

 

ПРЕДЊАЧЕ ЛУКЕ И ТАРЕ

 

Најпопуларније мушко име прошле године било је Лука, потом следе Никола, Александар, Стефан. Од женских имена најпопуларнија су била Тара, Теодора, Хана, Анђела, Петра и Сара.

Несвакидшња имена су била Лукијан, Ноа, Доминик, Атина, Талија, Зоја, Зорја и Стела – открива Марина Исаковић.