ЗАВРШЕНА ИЗГРАДЊА НОВОГ УЛАЗА У НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ

  • ЗАСИЈАО НОВИ ФОАЈЕ
  • Велелепним улазом у Позориште, градски трг добио још један садржај који га чини још лепшим

 

Посетиоци Народног позоришта да би дошли до свог места у сали од сада ћу у зграду ове установе културе улазити кроз новоизграђени фоаје, уместо кроз дворишна врата, како је то до сада и био случај. Фоаје, осим што доприноси квалитету рада Позоришта, има и естетску улогу с обзиром на то да овај део трга сада има и другачији, уређенији, изглед. Према речима директора Народног позоришта Николе Јоксимовића, званичним пуштањем у рад изграђеног улаза испуњен је један од највећих циљева ове институције.

Добили смо модеран објекат који се одлично уклапа у градско језгро и наш трг. Желео бих да обећам да ћемо се у наредном периоду трудити да квалитет нашег програма подигнемо на још виши ниво, а надам се да ће још већи број публике долазити у Позориште, јер је због њих овај објекат и саграђен – рекао је Јоксимовић.

Досадашњи улаз у зграду Народног позоришта био је један од најилегалнијих у Европи, сматра глумац Бранислав Чубрило Рус.

Kад су људи долазили у Позориште изгледали су као тешки илегалци, као да се крију, пролазе кроз суви улаз, двориште. Био је велики проблем и гостима објаснити где се налази позориште. Ово је сада нешто на понос нашем граду и позоришту свакако. Заиста ми је драго због публике која долази, може да осети атмосферу позоришта на самом улазу – рекао је Чубрило.

С обзиром на то да сведочи раду кикиндског Народног позоришта већ дуги низ година, глумац и некадашњи управник ове институције Бранислав Шибул, како је рекао, кад год се нешто ново радило у згради помишљао је на прве чланова позоришта и услове у којима су радили.

Kада је Позориште добило ову зграду чланови су сами сређивали салу, а по граду су скупљали реквизите и костиме. Није било магацина, гардеробе, нити правог грејања. Сада је све изванредно и верујем да би им било драго због тога – истако је Шибул.

Изградња новог фоајеа Народног позоришта била је једна од тема у фокусу рада запослених у Градској управи, рекао је градоначелник Kикинде Павле Марков на свечаности организованој поводом званичног пуштања у рад овог објекта.

Kада су у питању институције културе, наша жеља је била да у потпуности обновимо све што је потребно и изградимо све што је недостајало. Народно позориште као својеврстан кавлитет нашег града је заслужило и треба да има једну овакву грађевину. Овде се ради и о културном наслеђу и то је нешто што обавезује нас да задржимо једно добро позориште и дамо нови импулс у његовом даљем развоју – рекао је градоначленик.

Марков је подсетио да је изградња фоајеа текла фазно, те да су радови започети 2018. године. Укупна вредност инвестиције била је око 35 милиона динара.