ВЕЛИКИ УСПЕХ КИКИНДСКИХ ИНСТРУМЕНТАЛИСТА

  • ПРЕГРШТ ПРИЗНАЊА МЛАДИМ МУЗИЧАРИМА
  • На 60. Републичком фестивалу музичких и балетских школа Србије одржаном у Зајечару у конкуренцији 76 основних музичких школа, четворо ученика Основне музичке школе „Слободан Малбашки” из Кикинде били су најуспешнији.

 

Најбољи је био Матеја Француски, са освојених максималних 100 бодова, а куриозитет је да кларинет свира свега годину и по дана.

Припремао сам се дуго за ово такмичење и морам да признам да сам имао трему. Ова награда ми значи јер свега годину и по дана свирам кларинет, тако да ћу се трудити да убудуће будем још бољи – каже Матеја. И наставник кларинета Марко Чурчић не крије задовољство и најављује да ће се следеће године спремити да на наредном републичком такмичењу понове сличан успех.

Михајло Вукосављев (14), ученик петог разреда кикиндске музичке школе освојио је друго место, а за такмичење га је припремао наставник Владимир Крстоношић.

Циљ нам је да очувамо традиционалну музику, домаће композиторе и инструменте који нас одликују као регион. Са ученицима се припремамо за такмичења од првог дана, а фестивали су доказ колико смо у томе успешни – навео је Крстоношић.

Драган Грујић (12) из Башаида, свира хармонику у класи професора Саве Маркова. Освојио је друго место у Зајечару. Свирао је композиције „Пут Козака” и „Весела игра”.

Једина девојчица међу награђенима је четрнаестогодишња Миња Петров. Она је у петом разреду музичке школе, а добро свирање на флаути донело јој је друго место. Њен ментор је наставник Владимир Борјанов.

Учествовала сам на многим такмичењима до сада, тако да нисам имала велику трему. Свирала сам композиције „Мали бели магарац” и „Сан” од Моцарта. Ова награда пуно ће ми значити за будуће школовање јер ми је циљ да упишем средњу музичку школу – прича Миња, којој ово није прва награда јер је добитница неколико међународних и републичких признања.

Корепетитори који су пратили ученике на такмичењу су Ева Арањош Француски и Кристина Недељков.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *