У ПОСЕТИ СЛИКАРУ И ВАЈАРУ МИЛОРАДУ КНЕЖЕВИЋУ

  • ЦЕЛА КУЋА ГАЛЕРИЈА

 

БАШАИД.

Познато је да многи књижевници и уметници свој стваралачки мир налазе на селу. Тако је некад било, а тако је и данас. Све своје књиге Владимир Миланков написао је у Ђуриној вароши, далеко од града. Сликар Браца Азарић успешно ствара у Новим Козарцима, а Јанош Врабел у Чоки…

Ових дана сам боравио у Башаиду код сликара и вајара Милорада Кнежевића. Живи у познатој улици Четврти октобар, преко пута од башаидског вашара. У улици коју су Руси први ослободили октобра 1944. године. Кућа Кнежевића је велика галерија. У дворишту се налази преко сто скулптура у теракоти, а унутра, у собама, окачено је на зидовима десетине портрета познатих личности.

Милорад Кнежевић

Кнежевић је последњих година успешно урадио више портрета многих познатих књижевника. Издвајају се Мирослава Антића и Раше Попова. Планира да своју колекцију обогати са другим познатим и успешним Банаћанима. Ту је и око 20 портрета његових Башаидаца.

Оно што чини посебну вредност су портрети Рома. Припрема се да ове радове изложи идуће године у Бриселу, на светски Дан Рома.

Када човек погледа све скулптуре у теракоти које се налазе на отвореном, у лепо уређеном дворишту, остаје задивљен умећем овог уметника. Посебно га је инспирисао славни Рембрант, чијих има чак 12 скулптура. Ради и медаљоне у теракоти као и личности у рељефу. У теракоти има урађених и доста скулптура птица.

Овај вредни и скромни стваралац посебно истиче да је за рад у теракоти добио знање радећи у „Тери“, када је био запослен у „Този Марковићу“. То искуство, дружећи се са нашим и светским вајарима, представљало је за њега учење као да је завршио један факултет.

Милорад Кнежевић се бави и дуборезом. Инспирисао га је православни крст. Каже да ће читаву колекцију у дуборезу коју поседује поклонити Хиландару, а колекцију портрета Матици српској.

Башаидски сликар и вајар имао је више самосталних изложби у земљи и иностранству, а учествоивао је и на многобројним колонијама.

И још нешто. Милорад се поред сликарства бави и поезијом.