ТРИНАЕСТИ ПУТ ДОДЕЉЕНА КЊИЖЕВНА НАГРАДА „ЂУРА ЂУКАНОВ”

  • ПРИЗНАЊЕ У ПРАВИМ РУКАМА
  • Милана Грбић награђена за збирку прича „Око нас море” у којој ауторка проблематизује љубавне, породичне и пријатељске односе у савременом контексту

 

Књижевна награда „Ђура Ђуканов” додељена је прошлог петка тринаести пут. Лауреаткиња награде је Милана Грбић, студенткиња опште књижевности Филолошког факултета у Београду, за збирку прича „Око нас море”. Млада Кикинђанка са великом радошћу примила је књижевну награду коју додељује Народна библиотека „Јован Поповић”.

Награда ми много значи и професионално и емоционално. Поштоватељка сам лика и дела Ђуре Ђуканова, а ову библиотеку осећам као једнo од упоришта своје стваралачке каријере –рекла је Милана Грбић и додала да је „Око нас море” збирка од десет прича које повезује осећање усамљености главних ликова, као и преиспитивање родних улога.

Жири у чијем саставу су били Тамара Крстић, Марија Ненезић и Милена Ђорђијевић, оценио је да у збирци „Око нас море” ауторка проблематизује љубавне, породичне и пријатељске односе у савременом контексту. Чланица жирија Марија Ненезић навела је да је рукопис Милане Грбић издвојен због зрелог приступа садржини текста, као и због умешности у коришћењу временске перспективе.

Лауреаткиња награде је Милана Грбић

Милана Грбић структуру дела на формалном и идејном плану оставља отворено. Ко год буде прочитао ову књигу, суочиће се са мотивима са којима се можда најпре неће сложити и са којима ће можда ући у полемику, а то је доказ да отвореност перспектива и отвореност дела позивају на дијалог, што је задатак књижевности. – рекла је Ненезићева.

Додели награде присуствовала је и заменица градоначелника Босиљка Срдић која је истакла да је додела награде посебан начин одавања почасти Ђури Ђуканову. Она је честитала Милани Грбић и изразила уверење да је награда почетак успешне списатељске каријере.

Милана Грбић на један прави начин чува и негује успомену на Ђуру Ђуканова иако је на почетку књижевног стваралаштва – поручила је Босиљка Срдић.

Награда „Ђура Ђуканов“ додељује се за рукопис књиге необјављених прича, на српском језику, аутора млађег од тридесет година. Награду чини штампање књиге у тиражу од 350 примерака.


НАГРАДНИ КОНКУРС „ЂУРА ЂУКАНОВ“ 2018.

Народна библиотека „Јован Поповић“ из Кикинде је четрнаести пут расписала наградни литерарни конкурс „Ђура Ђуканов“. Награда се, по пропозицијама, додељује за најбољу збирку прича аутора млађег од тридесет година писану на српском језику, под условом да рукопис претходно није био објављиван у целости или у деловима.

Награда подразумева штампање књиге џепног формата, у тврдом повезу и тиражу од 350 примерака.

Рок за достављање рукописа је 31. мај 2018. године.

Рукописе достављати искључиво у електронском формату на следећу адресу: konkurs_djukanov@hotmail.com с назнаком „За литерарни конкурс Ђура Ђуканов“.

Рукописи морају да буду потписани пуним именом и презименом, те да садрже информације о години рођења, адреси становања, броју телефона и и-мејл адреси.

Рукописи који не садрже све неопходне податке или су послати у неодговарајућем формату неће бити уврштени у конкуренцију.

У жирију за доделу награде „Ђура Ђуканов“ налазе се књижевне критичарке Марија Ненезић, Тамара Крстић и Милена Ђорђијевић.

Досадашњи добитници награде „Ђура Ђуканов“ су Бранко Ћурчић из Сомбора (2005), Марица Пушкаш из Новог Сада (2006), Биљана Ћућко из Батајнице (2007), Драгана Дукић из Кикинде (2008), Ивица Миларић из Новог Сада (2009), Душан Вејновић из Новог Сада (2010), Драгослава Барзут из Врбаса (2011), Бојан Кривокапић из Новог Сада (2012), Дејана Савић из Крагујевца (2013), Далибор Пејић из Београда (2014), Јелена Маринков из Кикинде (2015), Аљоша Љубојевић из Бијељине (2016) и Милана Грбић из Кикинде (2017).

Одлуку о победнику жири ће донети најкасније до 1. 9. 2018. године.

Награда ће лауреату бити званично уручена у Народној библиотеци „Јован Поповић“ у Кикинди 19. јануара 2019. године, на дан рођења Ђуре Ђуканова, значајног банатског писца, годину дана по расписивању конкурса.