СВЕТСКИ ДАН ПЛЕСА У КИКИНДИ

  • ПЛЕС – УНИВЕРЗАЛНИ ЈЕЗИК

 

У организацији Културног центра, ове године, у Кикинди је по први пут обележен Светски дан плеса. Чланови фолклорних ансамбала, плесачи и балерине представили су се разним кореографијама, плешући уз различите ритмове. На бини у дворишту Културног центра играле су балерине Балетске школе, чланови културно-уметничких друштава „Башаид“, Еђшег“, „Милан Ајваз“, АДЗНМ „Гусле“ и неколико плесних школа. Према речима директорице Културног центра Тање Ножице, манифестација је окупила око стотину малишана, а жеља им је да обележавање Светског дана плеса постане традиционално.

Школа модерног плеса „Денс Н Соул“ има око 60 полазника у четири узрасне групе.

Ми смо једина школа модерног плеса у нашој средини и почели смо са радом октобра прошле године. Добро нам иде. На недавном такмичењу у Зрењанину наши јуниори освојили су прво, а сениори друго место – рекла је инструкторка Мирна Крнић и додала да их већ наредног месеца очекује ново такмичење.

Светски дан плеса установио је Међународни савет за игу 29. априла 1982. године, од када се прославља широм света. Основна идеја је подсећање јавности на плес као уметнички облик изражавања, затим уживање у његовој универзалности која превазилази све политичке, културне и етичке препреке. Због лошег времена, Светски дан плеса у Кикинди је обележен нешто касније, односно протеклог викенда.