КУД „ЕЂШЕГ“ ДОМАЋИН СМОТРЕ МАЂАРСКИХ АМАТЕРСКИХ ПОЗОРИШТА

  • ФЕСТИВАЛ СЕ ВРАТИО КУЋИ
  • Пре више од две деценије, Смотра мађарских аматерских позоришта по први пут одржана у Руском Селу. – Кикинда је увек добар домаћин- рекао председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор

 

Културно-уметничко друштво „Еђшег“ до суботе, 15. априла, домаћин је Фестивала мађарских аматерских позоришта Војводине. Манифестација се одржава 23. пут и отворена је прошлог четвртка. Овом догађају присуствовао је и председник Скупштине Аутономне Покрајине Војводине Иштван Пастор.

Овај фестивал важан је за све припаднике мађарске националне мањине у Војводини. Сваке године фестивал се одржава у другом граду покрајине и он је део очувања наше традиције. Кикинда се, као и увек показала као одличан домаћин – истакао је Пастор.

Шандор Талпаи, помоћник градоначелника, додао је да је први пут фестивал организован у Руском Селу.

Управо податак да су Рускоселци зачетници ове манифестцаије важна је за све нас. Мађари који живе у нашем граду и околним селима имаће прилуку да одгледају и уживају у великом броју представа на матерњем језику и да виде како се ради у другим местима Војводине – напоменуо је Талпаи.

Роберт Тапаи, председник КУД-а „Еђшег“, посебно је поносан на чињеницу да је фестивал отворен представом коју су извели домаћини. Казао је да су на репертоару драме, комедије и дечје представе. За десет дана публика ће имати прилику да погледа 19 представа аматерских позоришта из Војводине. По завршетку фестивала, који није такмичарског карактера, стручни жири даће суд о свакој представи.

Фестивал је подржао Културни савез војвођанских Мађара и Завод за културу војвођанских Мађара.