ЈЕДИНСТВЕНИ ПРОИЗВОДИ НА „САЈМУ УНИКАТНИХ РУКОТВОРИНА“

  • ОД ХРАНЕ ДО УКРАСА
  • Од недавно, на једном од штандова испред Културног центра, могу да се купе и „Здрави резанци”, које две вредне Кикинђанке праве од различитих врста поврћа

 

„Сајам уникатних рукотворина“ у организацији Културног центра Кикинда већ седам година окупља суграђане који израђују јединствене производе, а на манифестацији попут ове, представљају их широј јавности. Продајна изложба најчешће је састављена од колача, накита, магнета, украсних кутија, штриканих, везених и сличних ствари, допадљивих и корисних многима.

Прилику да своје призводе изложи ни протеклог петка није пропустила Биљана Тот, која већ пуних осам година прави магнете и друге украсне предмете. Како је рекла, иако је све почело из хобија, сада је то врло озбиљан посао.

Незапослена сам, и на овај начин доприносим кућном буџету. Целог живота сам била креативна, свашта сам радила, разне технике и једноставно магнетићи су ме пронашли. Не знам ни ја сама како. На Сајму учествујем већ пет година. Није велика зарада овде, али је велика реклама. Људи знају да ће ме овде пронаћи и радо долазе – рекла је творац „Биљиних магнетића“.

На штанду поред Биљиног, прошлог петка било је могуће купити „Здраве резанце”, које праве Милена Павлов и Оливера Радојевић из Кикинде. У кутији микс резанаца налази се разнобојна тестенина, коју ове две другарице праве искључиво од природних боја, без адитива, а од разног поврћа. Како је објаснила Милена, резанце праве од спанаћа, кеља, цвекле, шаргарепе, куркуме, зачинског биља и других састојака, зависно од укуса.

На идеју да правим резанце сам дошла пре много година, како бих своју децу преварила да једу поврће. На тај начин убацила сам им поврће у исхрану, а пре неколико година смо смислиле да се мало озбиљније бавимо тиме. У ствари, ми волимо то да једемо, па сад ето и Кикинђанима да понудимо. Ипак је здрава храна у питању, знамо шта једемо, јер узгајам и своје поврће – рекла је она.

Уз дружење и позитивну атмосферу, учесници Сајма од 2012. године Кикинђанима представљају свој таленат и умеће, а циљ овог догађаја јесте да подржи, промовише и развија креативност локалних уметника који се баве стварањем јединствених предмета.