УЧЕНИЦИ СЕ ТАКМИЧИЛИ У ИЗВЕДБИ ПОЕЗИЈЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

  • ОДРЖАНА ГРАДСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА
  • Жири веома задовољан квалитетом интерпретација. Ове године одазвало се 62 рецитатора

 

Градска смотра рецитатора одржана је протекле недеље у Културном центру. Директорица Културног центра Тања Ножица истакла је да су рецитатори из Кикинде одувек освајали запажена места на вишим нивоима такмичења. Она је констатовала да је из године у годину мање деце која се такмиче, али да је томе допринело и то што се од прошле године спроводе и школска такмичења.

Ове године, на такмичење се пријавило 62 ученика које је оцењивао жири који су чинили књижевна критичарка Марија Танацков, професор разредне наставе Станислава Хрњак, глумац Славољуб Матић и глумица и бивша рецитаторка Гизела Кекењ. Како је објаснила Марија Танацков, приликом одлучивања, често су одлучивале нијансе, а оно што је оцењивано јесу дикција, артикулација, одабир и доживљај песме и изражајност рецитовања. Марија Танацков је нагласила да Кикинда има дугу традицију слања ученика на рецитаторске смотре, чак 49 година.

Славољуб Матић

Кикинда је увек постизала завидне резултате на такмичењима и мислим да је заиста најбоља у Севернобанатском региону. Томе су заслужни просветни радници који раде са децом. Жири је задовољан показаним знањем. Поезија јесте краљица књижевности, а рецитовање уметност и то таква да ни сви глумци не могу да се баве рецитовањем – рекла је Марија Танацков и упозорила да су ранијих година у школама током целе године одржаване рецитаторске секције што данас није случај, а што је довело и до пада квалитета самих интерпретација. Она је указала и да је последњих година све мање деце која рецитују на мађарском језику, тако да ће ове године на зонском такмичењу учествовати само један такмичар и то у категорији од 1. до 4. разреда основне школе.

Први пут од кад постоји ово такмичење у категорији од 5. до 8. разреда не иде нико ко рецитује на мађарском, као и у категорији средње школе. То је штета, мађарски језик је диван и пружа велике могућности рецитаторима – рекла је Марија Танацков и апеловала на просветне раднике који предају мађарски језик да се више посвете овом проблему.

Зонско такмичење биће одржано 11. марта у Чоки.