ТРИБИНА И ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА ПОСЛЕДЊОЈ РУСКОЈ ЦАРСКОЈ ДИНАСТИЈИ

  • КИКИНДА СЕ ПОКЛОНИЛА РОМАНОВИМА

 

Кикиндски градски одбор Савеза потомака ратника Србије 1912-1920 са Удружењем српско-руског пријатељства и Културним центром Кикинда организовао је изложбу фотографија „У сусрет руском цару Романови – царско служење“, посвећену последњем руском цару Николају Другом и његовој породици.

На самом почетку, у препуној сали КЦ која није имала довољно места да прими сву заинтересовану публику, КПД „Корнелије Станковић“ је отпевао две руске романсе „Подмосковске вечери“ и „Ивушка“, које су поздрављене громогласним аплаузом.

Отварању изложбе претходило је предавање и беседа „Златно доба царске Русије“ на којој је о династији Романов и руско српским историјским везама говорио Драгослав Бокан, познати режисер, књижевник, колумниста и публициста. Том приликом је истакао да се ове године навршава двоструки јубилеј, један који говори о завршним борбама Првог светског рата и повратак у отаџбину, а други о убиству цара Николаја II Романова, који је најзаслужнији што Србија није капитулирала.

Након беседе, у галерији КЦ отворена је изложба фотографија „У сусрет руском цару, Романови – царско служење“, која је посвећена последњем руском цару Николају II и његовој породици.

Председник СПРС 1912-1920 Милан Зорић рекао је да је изложба фотографија настала је са жељом и циљем да се српској публици приближи лик и дело чланова последње руске династије.

Циљ је да се пробуди сећање на породицу Романов, ближе упозна са животом и жртвеним служењем породице последњег руског цара. Кроз фотографије на изложби, наши суграђани могу да се упознају са лепотом породице Романов, њиховим свакодневним животом и служењем за добробит отаџбине и свог народа – навео је Зорић.

Он је додао да управо цар Николај и његова породица уживају посебну љубав код српског народа, који су у руској и српској цркви прибројани лику светитеља, а ове године навршава се сто година од њиховог мученичког страдања.

Страдање Романових почело је након напада Аустроугарске на Србију. Када је 23. јула 1914. године Аустроугарска поставила ултиматум Србији, српска влада се исте вечери обратила Русији за помоћ. Свега шест дана након тога, 30. јула цар Николај Други позитивно је одговорио на молбу српске владе. Аустроугарска војска је тада већ напала Србију. Русија, као заштитница Србије, ушла је неспремна у рат против Аустроугарске, којој се прикључила Немачка. То је био почетак великог страдања православних земаља и мученичког краја царске породице Романов.

Изложбу чини 40 црно-белих фотографија из историjских архива и личних албума породице Романов и тематски је подељена на три целине. Једну целину чине портрети чланова царске породице, другу чине фотографије из личних албума породице Романов настале спонтано забележене у шетњи, разговору, одмору, дечјим играма, и трећу целину чине фотографије војне тематике.

О изложби је говорио Душан Беловић, председник друштва руско-српског пријатељства, док је протонамесник Слободан Дивљаков, старешина храма Успења Пресвете Богородице, у својој беседи посебно нагласио : „Свети руски цар мученик Николај II Романов, због нас је своју главу положио на жртвеник отаџбине и царства небеског“.

Последњег дана изложбе, у среду, 31. октобра, биће представљена књига „Свети цар“ посвећена животу и делу последњег руског цара, Николаја Другог Романова. Књигу је са руског превео и приредио Ранко Гојковић који ће и говорити о њој. Књига садржи размишљања о императору Николају другом, ретке биографске податке о његовом животу, беседе и проповеди светитеља – савременика цара Николаја, текстове савремених научника, историчара и теолога који се баве темом мученичке смрти цара и његове породице, као и породични фото-албум цара Николаја, царице Александре и њихове деце.

  • ИЗЛОЖБЕ И ШИРОМ РУСИЈЕ

Пројекат реализују Сретењски манастир из Москве, портал Pravoslavie.ru са студијом „Руски цар“ из Београда. Изложба је од августа 2016. године одржана у преко седамдесет места широм Србије, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине. Сличне изложбе се одржавају и широм Русије.