УПРИЛИЧЕНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ВШССОВ

  • ДАН СТУДЕНАТА И ВИСОКЕ ШКОЛЕ
  • ВШССОВ Кикинда обележила је свој и Дан студената пригодним програмом, надајући се новинама већ од наредне школске године

 

Свечаном академијом и доделом диплома обележен је Дан Високе школе струковних студија за образовање васпитача и Дан студената. Основне и струковне студије у овој образовној установи прошле године завршила су 123 студента, а за најбољег у генерацији проглашен је Лазар Бараћ. Са просечном оценом 9,86 Лазар је дипломирао на смеру Струковни васпитач за традиционалне игре. Формално образовање наставља даље, а ВШССОВ у Кикинди, како је рекао, остаће му у лепом сећању.

Упознао сам много добрих људи, рад је био квалитета, професори су били добри, а стручни предмети лепо конципирани и успешно смо их савладали. Много ми значи то што сам проглашен студентом генерације. Био сам свестан колико сам радио и донекле сам и очекивао то – искрен је он.

Руководство ВШССОВ прошле године предало је захтев ресорном Mинистарству за акредитацију мастер струковних студија, што ће омогућити да васпитачи своје даље образовање наставе и у овој установи. Директор ВШССОВ Зоран Мијић очекује позитиван исход, те да ће од октобра бити уписана прва генерација мастер струковних студија. Поред тога, Покрајински секретаријат за образовање и научно истраживачку делатност донео је Нацрт одлуке о оснивању академије васпитачко-здравствених струковних судија Војводине, чији центар би требало да буде у Кикинди.

То значи много бенефита. Удружени смо јачи, покривали бисмо простор од Суботице до Вршца, имали бисмо већу циљну групу, осам студијских програма на освним струковним студијама и два студијска програма са мастер струковним студијама са могућношћу још нових студијских програма – објаснио је Мијић.

Академију би чиниле Висока школа струковних студија за образовање васпитача и тренера у Суботици, Висока школа струковних студија за оразовање васпитача „Михаило Палов“ у Вршцу и Висока школа струковних студија за образовање васпитача у Кикинди.

Град Кикинда, иако нема директну ингеренцију над овом образовном установом, пружа јој велику подршку.

На свој, професионалан начин, постарали смо се у претходном периоду да изборимо да Кикинда потенцијално буде седиште мреже Академије. Мислим да је то врло важно и сматрам да Кикинда има потенцијал да, спрам капацитета и броја становника, буде мали универзитетски центар. Уколико Министарство просвете настави тим путем, а не видим ниједан разлог да неће, ми ћемо добити нови потенцијал – рекла је Станислава Хрњак, председница Скупштине града Кикинде.

Висока школа струковних студија за образовање васпитача Кикинда са традицијом дужом више од 65 година сврстава се у ред најстаријих васпитачких школа у Србији, а препознатљива је по свом раду и квалитету.