СВЕЧАНО У СВИМ ШКОЛАМА

  • СВЕТОМ САВИ С ЉУБАВЉУ
  • У свим основним и средњим школама на територији града Кикинде обележен Савиндан

 

Резањем колача и пригодним програмом ђаци, запослени и гости ОШ „Свети Сава“ свечано су обележили школску славу Светог Саву. Ученици нижих разреда припремили су приредбу, где су представили живот, рад и достигнућа Светог Саве, док су у религијском обреду резања славског колача учествовали овогодишњи носиоци Плакете „Свети Сава“. Како је рекао директор ове образовне установе Витомир Радак, чињеница да управо ова школа носи име српског просветитеља у њему изазива осећај поноса.

Наша школа обележава Дан школе и школску славу већ 26 година. Потрудили смо се да на прави начин, како то и заслужује школска слава обележимо овај дан. Нашу свечаност улепшала је и акција „Књига солидарности“, коју реализује Радио Београд. Обогатили су нашу библиотеку са више од хиљаду нових наслова и искрено се надам да ће књиге бити читане и да ће наши ученици наћи нешто што их занима – рекао је Радак.

Свечаности у ОШ „Свети Сава“ присуствовала је и председница Скупштине града Кикинде Станислава Хрњак. Према њеним речима, ОШ „Свети Сава“ у потпуности оправдава име које носи.

О Светом Сави треба чешће да гворимо. Врло често заборавимо да је поред посвећености вери и образовању Свети Сава био и доброчинитељ. То су норме којих треба да се сетимо и на којима треба да инсистирају учитељи, да негују дух толеранције, разумевања, дружења, тима. Снага која се буде родила кроз другарство и хуманост показаће да ми заједнички правимо најбоље резултате – рекла је председница Скупштине града Кикинде.

У част Светог Саве приређен је свечани програм и у ОШ „1. Октобар“ у Башаиду. Ђаци и запослени у овој школи организовали су приредбу, а церемонију резања колача увеличао је кум славе.

То нам је традиција дужи низ година и надам се да ће то тако и остати у будућности. Овогодишњи кумови су представници Земљорадничке задруге Салај из Башаида. Када су инвестиције у питању, ове године имамо у плану реконструкцију ученичких тоалета, а затим и платоа у школском дворишту. Наша школа тренутно има 300 ученика – рекао је директор ОШ „1. Октобар“ Мирко Влајков.

Свечаности у башаидској школи присуствовала је и заменица градоначелника Босиљка Срдић, која је присутнима у своје лично и у име локалне самоуправе честитала школску славу.

Свети Сава је заштитник српске духовности и заштитник народа, а његове речи и дела су мисао водиља свима нама и то вековима после. Надам се да је у свим школама слава протекла у радости, а желим да речи Светог Саве буду водиља у пружању образовања, непрестаног учења и усавршавања – рекла је заменица градоначелника.

Савиндан се обележава у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности и заштитником просветних установа.