ОБЕЛЕЖЕНА „НЕДЕЉА ПАРЛАМЕНТАРИЗМА” У ГРАДСКОМ ПАРЛАМЕНТУ

  • ЂАЦИ У УЛОЗИ ОДБОРНИКА

 

„Недеља праламентаризма” ове је недеље обележена трећу годину заредом, под називом „Имате реч”. Тим поводом, од понедељка до среде, ученици средњих школа били су ангажовани у градском парламенту, а у среду је одржана и симулација седнице Скупштине града.

Првобитно су ђаке са начином рада парламента упознали предсeдница Скупштине града Станислава Хрњак и секретар Жива Кнежевић.

У понедељак смо децу упознали са основним појмовима парламентарног живота као и основним појмовима извршне и законодавне власти. Доста тога су знали, што охрабрује. У уторак су се припремали са својим менторима, док су у среду учествовали у симулацији седнице – рекла је Хрњакова и навела да је важно што су сеедници присуствовали и директори и професори школа јер су на тај начин могли да се упознају са способностима својих ђака. Храњакова је истакла да су ове године, по први пут, на симулацији седнице у „Недељи парламентаризма” присуствовали и секретари и представници других општина Севернобанатског округа.

У обележавању „Недеље парламентаризма”, учествовало је по седам ђака из свих средњих школа, који су били подељени у одборнике власти и опозиције. Ученици Економске школе, Гимназије и ССШ „Милош Црњански” нашли су се у улози позиције.

Одборнике бирају грађани, тако да су они дужни да чувају њихово поверење. Ово је добар начин да се чује глас младих, из разлога што смо ми следећи, ми смо они који долазе. Наши циљеви, наши планови и наше идеје су следећи и мислим да је важно да и ми будемо део скупштине и видимо шта је то како бисмо сутра или прекосутра могли да одлучујемо о неким важним стварима – рекао је Радован Хрњак, ученик четврте године Гимназије „Душан Васиљев”.

У улози опозиције овога пута били су ученици Техничке школе.

Улога одобрника ми се допада, али не бих волела једнога дана да се бавим тиме. Посао одборника је веома одговоран јер на њему стоје одлуке које се тичу свих грађана – реклa је Маша Булатовић, ученица Техничке школе, која се овога пута нашла у улози шефа одборничке групе.

Да би симулација седнице била што реалнија, ученицима је додељен Пословник и Статут Града Кикинде, а имали су и помоћ ментора – чланова Градског већа Миодрага Булајића, Горана Думитрова и одборника Николе Војиновића.