НАЈСТАРИЈА СРЕДЊОШКОЛСКА УСТАНОВА ОБЕЛЕЖИЛА 160 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

  • ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ ГИМНАЗИЈЕ
  • На свечаној академији додељено 15 Плакета „Душан Васиљев“ донатору и најбољим ученицима

 

Гимназија „Душан Васиљев” прославила је у уторак значајан јубилеј – 160 година постојања и рада. Свој дан ова школа прославља на дан смрти песника Душана Васиљева чије име носи. Тим поводом у Народном позоришту уприличена је свечана академија за ђаке, запослене и поштоваоце ове установе, а актуелни лауреат Књижевне награде „Душан Васиљев” Радослав Петковић уручио је најбољим ђацима ове школе Плакете „Душан Васиљев”.

Директор Гимназије „Душан Васиљев” Љубомир Замуровић још једном је подсетио да се у последњe четири године додељује плакета. Он је захвалио донаторима који издвајају средства за унапређивање наставе у овој школи.

Имамо 14 добитника плакете међу ученицима и једну за донатора који је желео да остане анониман. Захваљујући донацијама, ми смо успели да наградимо ове ученике који су својим знањем и марљивим радом то и заслужили. Надамо се да ће ови ученици у будућности бити као и сви сада бивши гимназијалци, на местима која су покретачка у овом друштву – рекао је Замуровић и поручио да свршени гимназијалци увек имају пријатеље свуда.

Свечану академију отворио је бивши ученик Гимназије Јовица Тркуља, који је истакао да као бивши ученик школе осећа велики дуг према Гимназији као установи која је усмерила његов живот.

Кикинда спада у мали број градова која се одужила Душану Васиљеву јер је 1959. године одлучила да Гимназија понесе његово име. Данас се појављују књиге његових дела, пре десетак година је установљена и Награда Душан Васиљев”– поручио је Тркуља.

Матуранткиња Милица Миланков добитница је Плакете „Душан Васиљев”. Она је истакла да ју је за ово признање кандидовао предан рад.

Иза мене стоји труд и рад, свакодневни, чак и када није било лако. Увек ћу се сећати дивних професора који су увек давали себе и увек су били ту за нас, као и дивних другара и атмосфере која је својствена само ходницима наше Гимназије – поручила је Милица.

Међу добитницима плакете је Вељко Рвовић који се са недавно одржаног Државног такмичења из математике вратио са освојеном другом наградом.

Задовољн сам својим успехом ове године и то потврђује и школа овом наградом. Планирам да упишем софтверско инжењерство у Београду или Новом Саду – објаснио је Вељко.

Плакету „Душан Васиљев” заслужио је и Матеја Вукмирица који је на Републичком школском првенству у џудоу освојио прво место.

Врло сам задовољан. Леп је осећај када представљате своју школу и када освојите важну награду на такмичењима. Као матурант могу да истакнем да ћу се најрадије сећати својих другова и екскурзија, дружења и наравно такмичења – рекао је Матеја Вукмирица.

Гимназија у Кикинди основана је 1898. године, а од 1959. године носи име великог експресионистичког песника Душана Васиљева. Ове године, у циљу прославе великог јубилеја 160 година постојања и рада, основан је Клуб гимназијалаца, а из штампе је изашла и монографија ове школе.