КОД-ИГРАЊЕ РОБОТИМА

Фонд Б92 покренуо је акцију „Битка за знање“ која ће омогућити да ученици виших разреда основних школа, уз помоћ доступне опреме више науче о основама информатике и кодирања. Тако је организовано и такмичење, такмичарске лиге КОДиграња у основним школама које ће изнедрити државне победнике у роботици. У нашем граду домаћин такмичења била је ОШ „Јован Поповић“. Наставник информатике ове школе Немања Вајагић изјавио је да идеја била да се што више ученика од петог до осмог разреда заинтересује за програмирање и роботику.

Сви мБот роботи стигли су растављени и заједно са ученицима смо их састављали. То је дало посебну драж овом такмичењу. Пропозиције су биле да робот мора да пређе мапу на којој свако поље носи одређене поене. Рачуна се и време које је потребно роботу да прође кроз полигон – рекао је Вајагић.

Осим школе домаћина, у такмичењу су учествовале и основне школе „Фејеш Клара“ и „Ђура Јакшић“ из нашег града, по једна школа из Торњоша, Сенте, Ковачице, Банатског Карађорђева и Зрењанина.

Две најбоље школе,„Фејеш Клара“ из Кикинде“ и „Млада покољења“ из Ковачице, прошле су у следећи круг такмичења где ће бити 30 најбољих школа из Србије.

Акцију „Битка за знање“ подржали су Министарство просвете, науке и технолошког развој и Министарство државне управе и локалне самоуправе које је уз помоћ УНДП-а обезбедило донацију од 1.065 мБот робота за 213 школа у Србији.