„НОЋ МУЗЕЈА” И ОВЕ ГОДИНЕ ОДУШЕВИЛА ПОСЕТИОЦЕ

  • ДАХ ПРОШЛОСТИ ПРИЈАО
  • Овогодишња манифестација носила назив „Први корак”

 

Манифестација „Ноћ музеја”, одржана је протеклог викенда у музејима широм европских градова. Манифестација је у кикиндском Народном музеју била инспирисана археологијом, па је тако тема овогодишње „Ноћи” била „Први корак”.

Како је навела директорица Народног музеја Лидија Милашиновић, за ову тему одлучили су се подстакнути ископавањима на локалитету Градиште, у оквиру које је пронађен отисак људског стопала из млађег каменог доба, а који је у суботу први пут изложен.

noc muzeja 2

Она је навела да су наши суграђани, као и сваке године изузетно заинтересовани да током „Ноћи музеја” погледају шта то Музеј има да понуди током манифестације, те је њихов број, стандардно, око 4000.

Задовољни смо како све протиче. Утисци посетилаца су лепи, види се да су сви задовољни. Доста је атрактивна реконструкција праисторијске куће, нарочито деци, као и изложба накита. А чини се и да се посетиоци доста здржавају на изложби Шерпе лонци и поклопци” где могу да праве посуде на витлу – рекла је директорица Музеја. Централна изложба манифестација била је посвећена локалитету Градиште у оквиру које су представљени експонати пронађени на том локалитету, a представљена је и археологија као наука.

noc muzeja 3

Највише пажње посетилаца привукла је изложба у дворишту Музеја, у оквиру које је реконструисана праисторијска кућа где су могли и да дегустирају јела справљена по праисторијском рецепту.

Изложба „Шерпе, лонци и поклопци” која је подједнако привукла пажњу како малишана, тако и старијих посетилаца, била је интерактивног карактера, па им је тако пружена шанса да се опробају у прављењу посуда на грнчарском витлу, следећи упутства академског вајара Игора Смиљанића, али и да открију порекло и карактеристике уломака које су добили по уласку у Музеј пратећи упитник који им је био доступан на изложби.

Изложба накита и алатки од злата, сребра и бронзе, камена и кости, пронађених на локалитету у Мокрину, привукла је велики број радозналих посетилаца који су се тискали не би ли погледали целокупну изложбу у оквиру које су били емитовани и кратки филмови на којима је приказано како су се поједни алати правили.

Поред ових изложби, била је доступна и изложба о костима и трепанација која је открила на који начин скелет открива информације о исхрани и начину живота преминулог, али и о медицини у праисторији, а представљена је и еволуција човека.

noc muzeja 4

Овгодишња „Ноћ музеја”, чини се, нарочито се свидела најмлађим посетиоцима којих је било у великом броју. За њих је био припремљен низ интерактивних садржаја, као и изложба о праисторијским дечјим играчкама.

Изложбе о археологији и накиту биће постављене у Музеју у наредних месец дана, па ће прилику да их виде добити и они који нису посетили Музеј у оквиру „Ноћи музеја”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *