НАЈСТАРИЈЕ И НАЈВЕЋЕ КИКИНДСКО ДРУШТВО ПРОСЛАВИЛО 140. РОЂЕНДАН

  • ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ „ГУСАЛА“
  • Најзаслужнијим члановима додељене плакете „Милан Петровић”

 

Свечаном академијом у Народном позоришту, чланови Академског друштва за неговање музике „Гусле” започели су обележавање 140 година постојања, на дан када је 1876. одржан први званичан наступ у организацији „Гусала”. Први председник био је др Милан Петровић, познати кикиндски адвокат, а актуелни први човек „Гусала” Зоран Петровић рекао је да су сви у Друштву поносни на овако дуг век и континуиран рад.

„Гусле” данас имају око 500 активних чланова окупљених у више секција, а сваке године придружују им се нови играчи, инструменталисти, певачи. Чланица Општинског већа Станислава Хрњак нагласила је да су „Гусле” институција културе која 140 година подиже генерације и стотине заљубљеника у неговањe традиције.

gusle 3

Увек направе добру атмосферу и покажу добру енергију. Бројне секције и остварени резултати, дају задатак да са дубоким поштовањем гледамо на њихов рад и наша је професионална обавеза да сагледамо њихове потребе и да их подржимо – истакла је Хрњакова.

Плакету „Милан Петровић”, највише признање Друштва, добило је шесторо чланова и некадашњих радника који су оставили неизбрисив траг. Награђени су професор др Спасоје Граховац, др Миланка Маљковић, Душан Дејанац, Бранислав Цуцић и Драгослав Танацков, а постухмно признање припало је професору др Оливери Васић.

Један од награђених, хроничар Кикинде и „Гусала” Душан Дејанац, са Друштвом сарађује више од три деценије.

Написао сам обиље текстова, а и данас се бавим истраживањем прошлости најславнијег друштва у Војводини и мислим да ћу успети још нешто да објавим – истакао је Дејанац.

Бранислав Цуцић живи са „Гуслама” од 1967. године, откад је са својим ансамблима и сам на позорницама.

gusle 4

Давне 1968. године добио сам прву плакету за „Гусле” и она ми је стајала у канцеларији све до пензије. Ово признање је мелем за све године, лепо време које сам провео у „Гуслама”– навео је Цуцић.

Након академије, у просторијама Друштва, обележена је и слава „Гусала” – Сретење. Ове године кум славе био је Милан Јовановић.

Читава година биће у знаку јубилеја и све секције „Гусала” имаће концерте. Током лета биће одржан 15. Међународни фестивал народних оркестара, а за крај новембра планира се велики концерт свих група у Спортском центру „Језеро”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *