МАЊЕ ОД МЕСЕЦ ДАНА ДЕЛИ НАС ОД 35. МЕЂУНАРОДНОГ СИМПОЗИЈУМА ВАЈАРА

  • ПРИПРЕМЕ ЗА ЈУБИЛАРНУ „ТЕРУ“
  • За најнеопходније радове на опремању будућег Музеја „Терa” неопходно око 10 милиона динара. У „Тери” се уздају у помоћ државе и локалне самоуправе

 

У јеку су припреме за одржавање 35. Интернационалног симпозијума у теракоти „Тера 2016”. Ових дана започеће израда годишњег каталога који прати овај јединствени скуп вајара. У будућем Музеју „Тера”, у којем ће када буде завршен бити смештене скулптуре, у току је адаптација таванице на анексу зграде која има око 300 квадрата. Ове године одобрено је 350 хиљада динара из покрајинског буџета, за опремање простора будућег музеја на простору некадашње касарне. Директор „Тере”, магистар Слободан Којић каже да би за све најнеопходније радове било потребно још десетак милиона динара.

Сви се надамо да ће нека средства бити одобрена ребалансом у буџетима Града и Покрајине, а очекујем да и Република издвоји средства из резервних фондова. Према постојећем пројекту Музеја „Тера“, неопходно је још доста новца за завршетак овог објекта. Стога смо крајем прошле године одлучили да из пројекта издвојимо најнеопходније радове и ставке и да тако отворимо Музеј. Такав објекат неће бити ружан, али важно је да обезбедимо минимум минимума како би Музеј био отворен – каже Којић.

Центру за ликовни и примењену уметност „Тера” Министарство културе одобрило је 500 хиљада динара за одржавање Симпозијума. С друге стране од Покрајине за ову манифестицију није издвојен новац, а Којић тврди да је разлог томе смањен прилив средстава из републичке у покрајинску касу.

Као и пет година уназад, добили смо пола милиона динара за одржавање Симпозијума, иако смо се надали да ће нам Министарство доделити знатно већу своту, јер је Покрајински буџет за конкурсе у култури осам пута мањи. Покрајина није одвојила ни динара за ликовну уметност па ни „Тера“ није добила средства, иако смо ранијих година имали на располагању 1,2 милиона динара – напоменуо је наш саговорник.

Изложба скулптура насталих на прошлогодишњем сазиву, која уједно представља отварање овогодишњег симпозијума биће одржана 4. јула.


МИКИН СИН МЕЂУ УЧЕСНИЦИМА

Ове године на Тери ће стварати шесторо вајара. Игор Антић из Француске, Варол Топач из Турске, Јуко Хихара из Јапана, Гражина Шимала Волињска из Пољске, као и Марко Црнобрња и Драган Рејшић из Србије. Игор Антић, син је песника Мирослава Антића.

igor antic
Игор Антић

Игор је сјајан млади уметник. Живи у Паризу већ годинама, а сама чињеница да живи од уметности говори о томе колико је успешан у томе што ради. Јапанка Јуко Хихара је сјајна уметница, док је Варол Топач професор на Академији уметности у Турској. Гражина Шимала Волињска организује у Пољској европски значајан симпозијум израде скулптура у дрвету– навео је Којић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *