МАНИФЕСТАЦИЈА „НОЋ МУЗЕЈА“ У КИКИНДИ ОДРЖАНА НА ТРИ ЛОКАЦИЈЕ

  • ГЛИНА, НАФТА И ИСТОРИЈА ЗДРАВСТВА
  • У Народном музеју посетиоци су имали прилику да се упознају са радом првих кикиндских лекара и апотекара кроз поставку „Најважније је бити здрав“

 

„Ноћ музеја“ у Кикинди, 13. по реду, ове године имала је за тему „Историју кикиндског здравства“. Како су већ посетоци навикнути у Народном музеју, све је било подређено овој теми уз занимљивости које су могли да сазнају. Лидија Милашиновић, директорица Народног музеја, истакла је да је мотив био да се суграђани и гости што боље упознају са историјатом здравствених установа, апотека, али и сазнају више о првим лекарима.

Поред приче о историји, желели смо да се наши посетиоци упознају и са коришћењем лековитог биља, тако да смо приредили изложбу „Лековита башта“. Представили смо апотеке које раде, Црвени крст, као и медицинске смерове Средње стручне школе „Милош Црњански“. Поставка „Најважније је бити здрав“ представила је лекаре који су некада радили у Кикинди – истакла је Лидија Милашиновић.

Богат садржај за све посетиоце приређен је и у Музеју „Тера“. Као и прошле године, организована је школа топања и такмичење у топању. Како су већ навикнути, гости у „Тери“ имали су прилику да осим у разгледању скулптура уживају и у музици. На гајдама је свирао мултимедијални уметник Милан Вашалић, потом Крецони ен Ван Миле дуо, а наступио је и састав ВИС Аниматрикс.Ово је била прилика и да се представе дуигиталне арт пројекције уметника Александра Јоксимовића и Славише Старчева.

На трећој локацији у граду Кикинђани су могли да учествују у виртуелној потрази за нафтом. Музеј НИС-а који се налази у управној згради ове компаније, и ове године отворио је своја врата. Суграђани су трагали за „црним златом“ кроз спој најсавременије научне технологије из разних инжењерских дисциплина. Најмлађи су уживали у приказу проналска нафте и гаса путем интерактивних радионица.