МАЛИШАНИ УЖИВАЛИ У ЈОШ ЈЕДНОМ ЗИМСКОМ КАМПУ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

Народни музеј Кикинда и ове године био је домаћин зимском кампу који је привукао малишане који су се кроз игру и дружење упознали са локалним наслеђем нашега града. Драган Киурски, кустос-педагог у Народном музеју, истакао је да је зимски камп, за разлику од летњег који се бави дечјим играма, посвећен сталној поставци, а циљ је да се малишани усмере ка музеју као установи културе. Током кампа, за малишане је организовано осам радионица које прате изложбе и сталну поставку у музеју.

Стална поставка није популарна међу најмлађим посетиоцима и зато нам је циљ да они кроз зимски камп упознају наше локално наслеђе почевши од Кике, преко ахеологије, историје Кикинде и биологије. Желимо да их музеолошки усмеримо  – рекао је Киурски и додао да је децу највише привукла радионица „Уметност и лего коцке” у оквиру које су малишани лего коцкама правили музеј, слике са сталне поставке и стару банатску кућу.

Деца су се упознала и са часовничарским занатом, те су посетили и Часовничарску радњу „Пиокер”, а све у склопу актуелне изложбе Музеја – „Време у Банату”.

Један од малишана који је одлучио да зимски распуст проведе учећи о локалном наслеђу је Лука Ристевски, ученик петог разреда ОШ „Ђура Јакшић”.

Најзанимљивија ми је била радионица на тему археологије. Допало ми се што смо били археолози. Задатак нам је био да изаберемо предмет и да га опишемо. Ја сам описао секиру од глине јер волим оружје, а никада досада нисам видео оружје од глине – објаснио је Лука.

Да стари часовници могу да буду занимљиви и деци потврдила је Маша Карановић из ОШ „Свети Сава”.

Било је занимљиво правити сатове које смо после могли да однесемо кући и покажемо својој породици – казала је Маша.

Зимски камп одржан је седми пут, а намењен је деци од осам до 12 година.