ЈОШ ЈЕДНОМ ПОТВРЂЕНО НЕРАСКИДИВО, ВИШЕВЕКОВНО ПРИЈАТЕЉСТВО СА РУСИЈОМ

  • СРБИЈА- РУСИМА ДРУГА ДОМОВИНА
  • „Дани Русије у Војводини“ поново привукли велики број посетилаца догађањима посвећеним обележавању историјске повезаности и пријатељства Руса и Срба. Као уточиште за стотине избеглих Белогардејаца, почетком прошлог века, Кикинда представља посебно место у односима два народа

 

Манифестацијом „Дани Русије“ у организацији Културног центра, одржаном за викенд, још једном је потврђено велико пријатељство између Русије и Кикинде. Тродневном програму присуствовао је велики број Кикинђана који су се показали као добри домаћини гостима из пријатељске земље. Програм је отворило предавање у свечаној сали Скупштине града на тему „Белогардејци у Војводини – нови дом Белих Руса“. После Првог светског рата и Октобарске револуције, Војводина је постала нова домовина за 40.000 руских исељеника који су дали свој велики допринос овдашњој култури, науци, архитектури. О њиховом животу у војвођанским местима говорио је Леонид Решетњиков из Друштва „Двоглави орао“.

У суботу је на Руском гробљу у Кикинди одржан помен који су служили владика банатски Никанор и митрополит Костромски Ферапонт. Венце на споменик руској емиграцији положили су гости из Русије, представници Амбасаде Руске Федерације, представници борачких удружења и челници Градске управе коју је предводила Босиљка Срдић, заменица градоначелника.

Ово је трећи пут да се окупљамо на овом месту, а наше народе повезује пријатељство и љубав коју треба унапређивати и неговати. Сви руски исељеници у нашој земљи нашли су нови дом. Са пријатељима делимо и лепе и мање лепе тренутке, а Србија се доказала као велики пријатељ – рекла је Босиљка Срдић.

У име делегације Русије венац је положио Леонид Решетњиков који је рекао да је за њих обновљено Руско гробље у нашем граду мали храм Светог Саве.

Дугујемо захвалност Граду Кикинди, али и нашим пријатељима вашем суграђанину Јовану Булатовићу и свима осталима са којима сарађујемо на томе што гробље одржавају и сваке године је оно све лепше. Ценимо сав труд који се улаже – додао је Решетњиков.

На гробљу је сахрањено око 200 руских досељеника.

У склопу „Дана Русије“ у Народном позоришту одржан је концерт „Русија међу нама“ на ком су наступили дует „Сребрне струне“, Хор „Слависта“ из Београда, ансамбл „Славица“. У звуцима руске песме и музике уживали су и Рускоселци јер је и у Дому културе у овом селу, у склопу програма „Дана Русије“, био организован музички спектакл.

Сви догађаји, од литургије до концерата, испраћено су присуством великог броја публике и мештана, чиме је још једном потврђено пријатељско расположење и добродошлица према братском руском народу.


ПЛОЧА НА ГИМНАЗИЈИ

На згради Гимназије „Душан Васиљев“ прошле године откривена је спомен-плоча посвећена Јовану Шангајском, који је у Кикинди предавао веронауку у периоду од 1925. до 1927. године. Руска православна црква је Шангајског крајем прошлог века прогласила за свеца.


КИКИНДИ- ЦЕНТРАЛНО МЕСТО

Као што је почетком прошлог века одабрана за уточиште великог броја руских исељеника, тако и у оквиру пројекта „Руских дана у Војводини“ Кикинда из године у годину заузима централно место дешавања. Пројекат под називом „Белогардејци у Србији – Руски дани у Војводини“ посвећен је очувању успомене на руску емиграцију у Србији, а спровео га је Руски институт за стратешка истраживања под руководством администрације председника Руске Федерације Владимира Путина и Фондa „Наслеђе“ из Москве у сарадњи са патриотским организацијама „Наша Србија“ и „Српски код“.


СПОМЕНИК ИСКЛЕСАЛИ КОЗАЦИ

Велики мермерни споменик на којем су исписана имена емиграната који су у Кикинди нашли своје последње коначиште, израдили су Козаци из Кубањске области. Поред великог споменика на којем су исписана имена руских емиграната, постављен је и споменик посвећен припадницима Црвене армије, настрадалим у борбама за ослобођење Војводине у Другом светском рату. Израду су финансирале организације „Наша Србија“ и руска фондација „Наслеђе“.