ГРАДОНАЧЕЛНИК ПРИМИО УЧЕСНИКЕ 36. МЕЂУНАРОДНОГ СИМПОЗИЈУМА ВАЈАРА

  • НЕМЕРЉИВ ЗНАЧАЈ „ТЕРЕ”

 

Ове године на „Тери” учествује шесторо вајара из Србије и иностранства. Услови у атељеу су идеални, а Кикинђани су изузетно гостопримиви – сложили су се уметници са различитих меридијана

У Кикинди је у току 36. Симпозијум „Тере”. Вајаре који су ове године присутни на Симпозијуму, њих шесторо, примио је градоначелник Кикинде Павле Марков, пожелевши им добродошлицу и угодан боравак у нашем граду. Марков је истакао да је значај „Тере” за нашу средину немерљив и да град, овој културној установи поклања посебну пажњу.

„Тера” Кикинди даје једну важну посебност, а коју град негује већ 35 година. Данас смо се упознали са уметницима и са њима разменили мишљења о Симпозијуму и свему оном што прати културну понуду града. Оно што је за наш град од посебне важности, је да, сви догађаји који имају префикс интернационални, имају своје посебно место. Уважавајући чињеницу да гости Симпозијума „Тере” долазе са свих континената, то свакако има посебан значај – рекао је Марков.

Градоначелник је додао да ће се са вајарима дружити све време док су у нашем граду, како би били упознати са целокупном понудом Кикинде и нагласио да, очекује да ће уметници понети лепе утиске о Кикинди.

До краја јула, у Атељеу „Тера”, ствараће Карен Махер из Перуа, Тагир Субханкулов из Русије, Илија Шошкић из Италије и Игор Смиљанић, Драган Војводић и Давор Дукић из Србије. О томе да им је боравак у Кикинди заиста пријатан, потврдио је црногорски вајар Илија Шошкић, који већ дуго година живи у Италији.

Атеље

О „Тери” сам нешто и знао, али о Кикинди нисам имао никакву представу. Сада видим да је то један град стациониран у великом парку, са лепо уређеним улицама и у којем бих комотно могао да живим. Кикинда је место са посебном природом– рекао је Шошкић.

Са њим се сложио и млађи колега из Србије Давор Дукић, који је за услове које имају учесници Симпозијума рекао да су- идеални.

Осећамо гостопримство целе Кикинде и моја очекивања су више него испуњена. Овакви услови и комфор уметницима може да пружи ретко која средина. На нама је само да уживамо у стварању, све остало је одлично организовано – изнео је Дукић.

У контексту скорашњег отварања Музеја „Тера“и истуреног одељења новосадске Академије уметности, градоначелник Павле Марков изразио је уверење да ће Кикинда, осим на уметничком, остварити и бенефите на економском плану, захваљујући организацији Симпозијума и свему осталом што представља „Тера”.


КУЛТУРИ ПОСЕБНО МЕСТО

Директор „Тере” Слободан Којић рекао је да чињеница да град Кикинда издваја за културу око 10 одсто годишњег буџета, а да држава даје испод један, довољно говори о пажњи према културним догађајима коју придаје локална самоуправа.

О томе је говорио и градоначелник Марков, рекавши да култура у Кикинди јесте на завидном нивоу, али да и даље има доста простора за напредовање.

Важно је опредељење града о томе на који начин доживљава културу и њен развој – додао је Павле Марков.


„ТЕРА ВИВА”

Симпозијум ове године прати фестивал „Тера вива” којим су обједињени једнодневни фестивали који су ранијих година били пратећи програм – „Тера акустика”, „Тера битс и мултимедија”, „Тера класика” и „Тера поетика”. Циљ фестивала је афирмисање и ангажовање дигиталних технологија у презентацији локалне културно-уметничке баштине, као и презентација фундуса уметничке грађе кроз различите облике мултимедијалних форми.

На фестивалу доминирају акустични бендови. Поред осталих наступао је и бенд „Мараqyа” из Београда, чији је члан Андреја Мартиновић најавио да ће, одушевљени „Тером“ и Кикиндом, овде снимити и спот.

Вечерас, 20. јула, на овом простору биће одржан концерт класичне музике на којем наступа гудачки квартет „Панонија” из Зрењанина.