ДВА ВЕЛИКА КУЛТУРНА ДЕШАВАЊА У ОРГАНИЗАЦИЈИ „ГУСАЛА” ПОЧИЊЕ „ФЕНОК”, У ТОКУ ЕТНО КАМП

  • Кикиндски Етно камп, стручњаци називају „истраживачком станицом фолклористике”. На „Феноку” учествује осам оркестара из пет земаља

 

У организацији Академског друштва за неговање музике „Гусле” у недељу је почео јубиларни, 15. етно камп који је окупио 24 студента етномузикологије и етнокореологије из Београда, Новог Сада, Бања Луке и Кикинде. На кампу студенти уче како се прикупља материјал, обрађује, архивира и поставља на сцену, а остварено истраживање традиционалног фолклора Баната користи се за семинарске, дипломске и мастер радове студената, као и за писање различитих књига. Доцент Драгица Панић, шефица катедре за етномузикологију бањалучке Академије, назвала је кикиндски етно-камп „истраживачком станицом фолклористике”.

Ове године планирано је да се сређује архивска грађа настала у протеклих 15 година. Овогодишњи етно камп усмерен је на упознавање са грађом која је огромна и која представља велико благо не само Војводине и Србије него и шире околине. Етно камп живи током читаве године јер стручњаци долазе ради архиве која им је неопходна за истраживања – напоменула је Драгица Панић.

fenokplakat

У „Гуслама” од данас почиње и Међународни фестивал народних оркестара који ће током три концертне вечери окупити музичаре из Италије, Румуније, Бугарске и наше земље.

Директор „Гусала” Зоран Петровић, рекао је да је веома задовољан квалитетом који ће кикиндској публици бити понуђена ове године.

Имамо госте из Италије, веома добар оркестар из места Пуље, потом оркестар Плевен који ће се представити традиционалном бугарском музиком, наше велике пријатеље из румунском места Оцелу Росу, Трајана Барбула и његов ансамбл, док из Санниколау Мареа долазе „Батини бећари”. У четвртак је вече фолклора на којем ће наступити чланови „Гусала” и гости „Електропорцелан” из Аранђеловца– навео је Петровић.

Према његовима речима, у плану је да се направи избор најбољих певачких нумера које би биле обљене на ЦД-у, а идеја је и да се одштампа каталог свега што се налази у архиву етно кампа.

И Међународни фестивал народних оркестара реализује се 15. пут. ФЕНОК почиње данас,  све три концертне вечери у дворишту Курије почињу у 20 сати и 30 минута, а улазак је бесплатан.

Последње вече, 31. јула, резервисано је за етно џез у организацији  џез секције „Гусала”. Концерт групе „Мораитика”  помогла  је „Ерсте банка”, а овај састав промовисаће свој други албум, додао је Бојан Јовић руководилац џез секције “Гусала”.

Идеја је да концерт буде посвећен Браниславу Лали Ковачеву. Стога ће на концерту свирати Урош Шећеров, перкусиониста, који је свирао са Лалом Ковачевим – рекао је Јовић.

У групи свирају пијанисткиња Нера Бељански, Владимир Самарџић, бас, док Синиша Балог свира удараљке.

Реализација „Фенока” и етно-кампа у „Гуслама”, омогућена је захваљујући подршци локалне самоуправе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *