ЧУВАРИ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

  • „ВИДОВДАНСКИ САБОР“ И ФЕСТИВАЛ „АЈМО ЗАИГРАТИ- АЈМО ДЕ“ У НАКОВУ
  • У оквиру 7. Видовданског сабора посетиоци су могли да уживају у музици, песми, фолклору, уметности и гастрономским специјалитетима

Богат тродневни програм „Видовданског сабора“ и ове године окупио је Наковчане и многобројне госте на једном месту. Уз игру, песму, дружење и кулинарске специјалитете, дани око Видовдана последњих седам година, колико траје Сабор, имају посебну чар у овом селу. Према речима председника МЗ Наково Милана Мајсторовића, труде се да сваки пут програму додају нешто ново, те да ће и овогодишњи Сабор остати упамћен по лепим утисцима.

Овај Сабор доживаљавам у смислу народне саборности, која је помало нестала у традицији, у нашем свакодневном животу. Мислим да се враћамо изворној саборности и непосредном контакту људи једни са другима – рекао је Мајсторовић.

У оквиру 7. „Видовданског сабора“ одржана је позоришна представа , вече изворних песама „Лепо певам, далеко се чује“, књижевно вече са Вањом Булићем. Мештани су показали своје кулинарске способности на „Пасуљијади“, а сви присутни су могли да и пробају вола печеног на ражњу. Видовдански сабор затворен је 11. Међународним фестивалом фолклора „Ајмо заиграти – ајмо де“.

Домаћини фестивала, КУД „Извор“, Фестивал су традиционално отворили уначким колом.

Фестивал је јако важан за село, јер спајамо људе из разних крајева. Спајамо традицију, културу, дружимо се, склапамо познанства. Велико задовољство представља тошто друштва која долазе у наше мало село, одалзе са одушевљењем – рекла је Марија Тубин, председница КУД „Извор“.

Председница Скупштине града Кикинда Станислава Хрњак присуствовала је Међународном фестивалу фолкора. Према њеним речима, у Накову је евидентно очувањне традиционалних вредности.

Људи који су се некада давно доселили овде из Крајине, чувају своје културно наслеђе, традицију, обичаје и то се у сегментима обележавања Видовданских дана овде увек осети. Ми као Град подржавамо то, јер нам је важно да свака заједница буде очувана кроз традицију, културу, ритам – рекла је председница Скупштине.

На овогодишњем Фестивалу „Ајмо заиграти – ајмо де“ наступили су фолклорни ансамбли КУД „Мира Лукач“ из Дрвара, Градски КУД „Босна“ из Тузле, КУД „Бранко Цветковић“ из Београда, Етно-певачка група „Царза“ из Дрвара и КУД „Петар Петровић Његош“ из Ловћенца. КУД „Босна“ из Тузле по први пут је гостовао у Накову. Према речима председника КУД-а Енвера Хукића, желели су покажу овдашњем становништву шта знају, да виде шта други презентују и да се, како је рекао, заједно културом боре против некултуре.