Цела плата за уџбенике и школски прибор

Почетак нове школске године је на помолу. Треба купити уџбенике, школски прибор и пропратни материјал. Родитељи већ увелико наручују и купују уџбенике, који ове године нису нимало јефтини. Деца која су у нижим разредима основне школе, уџбенике добијају бесплатно од државе, што за кућни буџет представља растерећење, нарочито за родитеље који имају више деце. Ученици виших разреда основне школе и средњошколци уџбенике морају да купе, што за њихове родитеље често представља велику инвестицију.

За радну свеску треба издвојити  од 460 до 560 динара, а за уџбеник и до 900 динара, у зависности од издавача. Родитељи који купују целе комплете књига ће за ову школску годину издвојити између 11 000 и 13 О00 за основношколце. Књиге за средњу школу су, као и претходних година, знатно јефтиније, па за комплет треба издвојити између 6000 и 7000 динара. Осим тога, средњошколци имају већу могућност за куповину половних књига, тако да већина њих само докупљује књиге које им недостају.

С обзиром да су у понуди уџбеници од више издавача, проблем може да представља и питање које књиге треба купити. Ову дилему школе решавају тако што ђацима унапред саопштавају које књиге су им неопходне, а већина школа списак потребних  учила објављује на свом сајту.

Књижаре у Кикинди имају добру понуду, а у циљу привлачења купца нуде и разне олакшице. У Службеном гласнику нуде могућност куповине на рате, плаћање путем чекова, а могуће су и куповине преко синдиката. У својој понуди имају уџбенике од три издавача: Клет, Логос и Бигз. Ове године није било претплате, па се књиге налазе у слободној продаји. Куповина може да се обави за готовину, преко кредитне картице банке Интеза на 6 месечних рата, путем чека, а имају склопљено 20 уговора, са 20 синдикалних организација, што омогућава куповину на 3 до 6 месечних рата. У књижари Коцкица,  књиге се купују путем претплате, такође постоји могућност куповине на рате, али то углавном значи оним родитељима који су са куповином уџбеника кренули на време – за родитеље који сад почињу са набавком књига, рата скоро и да нема, пошто уџбеници стижу у року од недељу дана и треба их већ исплатити, а и времена је све мање. Крајем августа, почетком сeптембра, у овој књижари праве паузу и тада се књиге не могу поручити током те две недеље, док ученици не утврде тачан број потребних уџбеника – након те две недеље, поново креће  поручивање.

Поред уџбеника, ђацима је неопходно обезбедити и пропратни прибор: треба издвојити од 20 до 100 динара за свеске А5 формата, за свеке А4 од 39 до 60 динара. За бојице треба издвојити од 150 до 290 динара, за графитне оловке до 24 динара. За фломастере треба издвојити од 70 до 300 динара. Оно што за сваког родитеља представља позамашни трошак јесу школске торбе, чије се цене крећу 1000 динара до 5000 динара. Све чешће родитељи школски прибор набављају у мега маркетима, који су нешто повољнији, а није реткост ни куповина у кинеским радњама, нарочито када су у питању школске торбе.

С обзиром да се ђацима уџбеници и прибор морају обезбедити, родитељи немају пуно избора, тако да ова куповина представља велик, али неизбежан издатак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *