ВРЕМЕ ПОСЛУЖИЛО РАТАРЕ

  • ЗАВРШЕНА СЕТВА ПШЕНИЦЕ У КИКИНДСКОМ АТАРУ

На највећем броју парцела завршена је сетва пшенице. Под хлебним зрном ове године је више ораница. Осим због плодореда жито је заменило уљану репицу од које су пољопривредници ове године одустали.

Оптимални рок за сетву пшенице је испоштован. Он је трајао од 10. до краја октобра, а услови за сетву били су солидини. Ову јесен обележиле су температуре изнад просека за ово доба године, тако да су рани усеви већ никли, док је већина пшенице у фазама клијања и ницања – сазанајемо од Роберта Немеша, агронома.

И последње , иако нису биле обимне, допринеле су да се повећа влага у земљишту. Производња озимих стрнина већ у самом старту ове године пуно је боља од прошле.

Од августа, па до недавно имали смо сушни период. Кише је било спорадично, а земљиште је исушено. Топла јесен допринела је ницању усева на време, док је негативно то што су се на делу парцела под јечмом појавиле лисне ваши. Оне су преносиоци болести патуљастог јечма, тако да је моја препорука пољопривредницима који су сејали ову културу да обиђу парцеле. Уколико има више лисних ваши, било би добро урадити и третман инсектицидима – каже Немеш.

Лане је жито никло тек у фебруару јер је сетву пратила екстремна суша. Наш саговорник каже да ниједна друга биљна врста не би преживела оно што су преживели пшеница и јечам прошле године и то је један од разлога зашто су стрнине захвалне за узгој.

 

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ СЕЈАЛИ БОЉЕ СЕМЕ

За ову годину типично је то што се доста произвођача определило за сертификовано семе.

То поздрављам јер се наши пољопривредници углавном одлучују за семе са тавана. Декласирано семе је пуно боље јер је проверено, заштићено и третирано како треба. Самим тим очекујем да ницање и род буду квалитенији – прецизира Немеш.