ВРЕЛО ЛЕТО, А МАЛО КУПАЧА НА НЕКАДА ОМИЉЕНОМ КИКИНДСКОМ КУПАЛИШТУ

  • ШТА СВЕ ФАЛИ ПЛАВОЈ БАЊИ?
  • Посетиоци кажу за воду да је одлична, а надлежне службе упозоравају да није препоручљива за купање. Ипак, Плава бања има своје верне купаче

banja 22

На некада једном од најпопуларнијих купалишта у Кикинди – Плавој Бањи, упркос високим дневним температурама, нема пуно купача. Они који своје време проводе на некадашњем глинокопу фабрике „Тоза Марковић” не крију разочарање што је некада уређени простор, данас запуштен. Једна од њих Сузана Палатинуш каже да је ово трећи пут овог лета да долази са породицом.

Вода је таман за купање. Исплати нам се долазак на ово купалиште с обзиром на то је улазница за базене за супруга, мене и троје деце скупа. На овом простору требало би вратити кабине, тоалете, продавницу која је некада радила у оквиру комплекса, тада би Плава бања била пуно уређенија и имала би више послетилаца– каже Сузана.

banja 2

И Кикинђанин Стевица Берар каже да често долази на Плаву бању и хвали воду да је одлична.

Штета је што је уништено све оно што је било неопходно купачима: тушеви, продајни простор, тоалети. Све је покрадено и уништено – додаје Берар.

Седамедесетшестогдишња Смиља Саванов каже да сваке године долази на купалиште:

smilja savanov
Смиља Саванов

 

Ранијих година било је пуно лепше. Трава је била покошена ограбљена, а имали смо и основне хигијенске услове. Требало би уредити овај простор, па и наплаћивати улазак по симболичној цени, али да имамо све што је неопходно – истиче Смиља Саванов.

 

 

 

Купалиште Плава бања је настало 1951. године, изградњом базена за ватерполо, туш кабине и скакаонице. После деценије рада пала је у заборав, да би је 2000. године „Тоза Марковић“ поново обновила. Комплекс купалишта обухвата око десет хектара од којих је седам водена површина, а остатак је искоришћен за пропратне садржаје који су некад постојали попут тушева, тоалета, тобогана, који иако није у функцији, одолевају зубу времена.


ВОДА ЛОШЕГ КВАЛИТЕТА

Према анализама Завода за јавно здравље, вода са Плаве бање по хемијским особинама не одговара законској регулативи која је прописана за воде за купање.

sanja brusin
др Сања Брусин Белош

Вода је јако минерализована и има висок садржај сулфата и није препоручљива за купање. И микробилошке анализе показале су велики број хетеротрофних бактерија, које су природне, али их има више. Уколико посматрамо препоруке и закон таква вода није за купање – наводи др Сања Брусин Белош, начелнице Одељења хигијене Завода.

Према њеним речима, за оне који се купају на Бањи било би најбоље када би се обновили тушеви који су некада постојали, али истакла је и важност да се забрани купање животиња, што је учестала појава на овом месту.

Када се све сабере ризик по здравље постоји. Постоји могућност да се вода боље заштити, да се огради, забрани приступ животињама. Као и свака природна вода, и ова има могућност самопречишћавања и током сунчаних дана ултравиолетни зраци уништавају микроорганизме – закључује др Брусин Белош.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *