ВОЋЊАК ИСПЛАТИВ НАКОН ПЕТ ГОДИНА

  • СА КАЈСИЈАМА СТРПЉИВО
  • На пола хектара Новокозарчанин Зоран Новаковић посадио 294 стабла кајсија различитих сорти

 

Зоран Новаковић из Нових Козараца пре пет година почео је да се бави воћарством. У воћњаку од пола хектара има 294 стабла кајсија и то четири сорте: роксана, сегедински мамут, мађарска најбоља и новосадска четворка.

У свом поседу имам малу површину земље, а у последње време слабо се исплати сетва пшенице, кукуруза или суноцкрета. Стога сам одлучио да засадим воће које може више да да. Ове године кајсија је лепо родила – каже Новаковић и додаје да је за кајсију потребно доста стрпљења јер се дуго чека како би ово воће почело да даје максималан род.

Варљиве временске прилике, често смењивање сунца и кише, не пријају кајсијама. Велике количине падавина довеле су до пуцања грана и самог плода.

На Зорановом воћњаку у току је берба и процењују да ће тек ове године моћи да се похвале родом. Новаковићи робу продају на пијацама у Новим Козарцима и околним селима. Кајсије које остану прикупљају се за ракију.

Што се тиче цене, увек би било добро да је већа. Ипак, у суштини смо задовољни. Тренутно се кајсије продају по цени од 100 динара за килограм, била је и скупља, а у наредном периоду очекујем да цена пада – напомиње Новаковић.

За сваки воћњак је, каже наш саговорник, најважнија нега и да се воли то што се ради. Према његовим речима, кајсију не треба пуно прскати, али увек има посла око воћњака и свака воћка тражи да јој се приђе.

Ко не воли да се бави овим послом, боље да не започиње да се бави воћарством. Тек после пет година ми очекујемо неку добит. Прво што је неопходно урадити јесте да се парцела огради, иначе дивљач уништи младе воћке. У самом старту уложили смо 3.500 евра, а ово што уложимо преко читаве године и не рачунамо. Важно је и на који начин ће воћњак бити орезан, тако да је неопходно ангажовати професионалца који ће обавити резидбу – истиче воћар из Нових Козараца.

На питање шта је лепше пекмез или ракија од кајсија, Новаковић у шали каже да је за јело лепши пекмез, а за пиће – ракија.

Око послова у воћњаку и бербе помажу породица и пријатељи.

Родност воћњака кајсија је 10 до 15 година, али може да траје и дуже уколико се болесна или стабла која не рађају мењају новим. План Зорана Новаковића је да на сличној парцели засади крушке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *