ВЕРОНАУКА У ШКОЛАМА

Опште убеђење људи било је одувек да се човек може успешно васпитавати само уз помоћ религије. То убеђење није створено на теоретским нити практичним умовањем – оно је резултат људског искуства. Па ипак, у педагошким круговима, поред других питања, у минулом веку истакнуто је као спорно и питање религијске наставе. Тврдило се наиме да су основни принципи хришћанске религије неупотребљиви за живот, па је религијска настава потпуно излишна. А уколико би она ипак неком била потребна, препоручивано је да се она изучава у црквеним оквирима.

Као главни разлози за изостављање верске наставе помињу се непримењивост основних хришћанских принципа у савременом животу, као и гледање на Цркву као конзервативну, ненапредну институцију за васпитање. „Према том гледишту, религија је опијум за народ и средство за његову експлоатацију” (К.Маркс). „Јер у стварном животу не влада љубав какву проповеда хришћанска религија, већ борба за опстанак” (Ч. Дарвин). У животу је рат свих против свију”(Т. Хобс).

После Другог светског ратa, нова комунистичко – атеистичка власт није одмах укинула верско образовање у школама као и јавно прослављање Светог Саве, него је то учињено 1947. год. Тада, не само да је укинута веронаука и јавно прослављање Светог Саве, него је дошло до јавног излива мржње и нетрпељивости од стране нове власти, па чак и злостављањем и прогањањем како многих свештеника, тако и верника.

У таквом односу и расположењу, Српска православна црква живела је све до краја деведесетих година прошлог века. Последња деценија – било је не поновило се, мислећи на опште стање и животни хаос у Србији и окружењу. Наш народ има стару узречицу која гласи: „Од невоље нема веће богомоље”. У тим животним искушењима и невољама, као да је дошло до опште националне – верске свести и духовног отрежњења, али и до дубоког, искреног и правог размишљања о повратку веронауке у школе, од стране Министарства просвете.

Пре тачно петнаест година 2001. године, веронаука је званично уврштена у наставни програм основних и средњих школа као факултативни предмет за прве разреде. На тај начин створени су реални услови, да деца добију прави одговор на многа животна питања.

Pravolslavna skola
Са ученицима II разреда у Новим Козарцима, 2003.

За децу не постоји друго објашњење свега и живота осим религијског. Никаквим другим учењем не би се могло задовољити њихово интересовање у односу на свет и живот, ако им се не би дао религијски одговор на питање; шта је све то, зашто је ту и куда иде? Религијско учење својим одговорима превазилази свако друго учење и уз припомоћ благодатних дарова даје животу ону подстицајну силу која савлађује очајање и доноси човеку стрпљење и снагу, пружа објашњење и нуди преображај.

Враћајући се лично, у те дане уласка у школе, осећам велико задовољство, радост и понос. Задовољство, што сам као свештеник добио прилику да уђем у школу, и што ми се на тај начин испунио скривени сан да радим са децом. Радост, што сам успео да успоставим добар и здрав однос, како са просветним радницима тако и ученицима. Понос, што је са веронауком и испуњењем снова, моја свештеничка служба крунисана, и што су остала најлепша сећања.

Први час веронауке одржао сам 7. октобра 2001.год. у Н. Козарцима. На опште задовољство, у првом разреду уписано је 19 ученика и полазника верске наставе. У периоду од 2001. до 2004. године у три школске године, био сам вероучитељ у шест основних школа. У Кикинди:„Ђура Јакшић”, „Фејеш Клара”, и „6. октобар”. У Руском Селу, Новим Козарцима и Накову, где су поред одељења предвиђена за веронауку, редовно присуствовали на лични захтев и ученици и старијих одељења који нису имали обавезу према веронауци.

Поздрављајући све своје ученике и просветне раднике, желим им од Бога свако добро, а свим вероучитељима, просветним радницима и ђацима успешну школску 2016/17. годину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *