ВЕЛИКИ ЗАОКРЕТ НА ТРЖИШТУ НЕКРЕТНИНА У ГРАДУ

  • КУЋЕ ТРАЖЕНИЈЕ ОД СТАНОВА
  •  Млади највише траже приземне куће у ужем центру града, а старији суграђани мање станове ниже спратности, открива Милан Веселинов,  власник локалне агенције за промет некретнина

 

За разлику од некада врло популарних комфорних, спратних кућа, последњих година на локалном тржишту некретнина све траженије, бар када су млади брачни у парови у питању, постале су приземне куће. Овакве куће у ширем центру града, грађене од чврстог материјала, стају од 20 до 30 хиљада евра, у зависности од њихове и величине плаца, очуваности, врсте грејања и др.

Милан Веселинов, власник једине локалне агенције за промет некретнина „Тајм”, која послује већ 25 година, каже да се већи промет некретнина, већ по устаљеној пракси, очекује у пролеће, у периоду од маја до средине јула, као и у периоду од средине августа до последњих дана октобра.појашњава Веселинов.

Milan Veselinov
Милан Веселинов

Тренутне цене некретнина, по мишљењу Веселинова, још увек су ниске. Према његовим речима, последњих година тржиште некретнина је релативно стабилно, а цене готово непромењене. Квадратни метар стана у Микронасењу стаје од 300 до 350 евра, док је за стан у центру града, у зависности од величине, спратности, распореда просторија и опремљености, потребно издвојити између 400 и 500 евра по квадратном метру површине. Ипак, приликом реализације куповине, цене некретнина су, признаје Веселинов, знатно ниже, у просеку за 10 до 15 одсто. Тако се трособан стан од 77 квадратних метара на првом спрату у Микронасељу може пазарити по цени већ од 25 хиљада евра, трособан стан у центру града стаје 30 хиљада евра, док је за солидно опремљену спратну кућу површине 200 квадратних метара на периферији града потребно издвојити 20 хиљада евра.

Цене некретнина су доста индивидуалне, а много фактора утичу на њихову вредност. Занимљиво је и да је последњих година све мања разлика у ценама квадратног метра стана у Микронасељу и центру града. Све више траже се станови ниже спратности и мање структуре, гарсоњере и једнособни, а њих нема у продаји или се веома брзо продају. Некада су такви станови прављени на последњим спратовима у зградама без лифта и то је оно што додатно отежава њихову продају- каже Веселинов и додаје: -Постоје некретнине које су десет година у понуди, али им цене нису адекватне. Купаца је мало и они заправо диктирају цену некретнина на тржишту.

Иако бројни, мотиви за продају некретнина, открива Веселинов, најчешће су миграције ка већим градовима због посла, али и породице. Док једни продају и одмах потом купују некретнине мање површине, велики је број власника кућа и станова, нарочито оних старије животне доби, који желе да живе близу деце, у Београду и Новом Саду.


 

 ОПАЛО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА СТАРЕ КУЋЕ

Новина на тржишту некретнина је и да више нема потражње за старим кућама. Због високе цене грејања у становима, по тврдњи Веселинова, последњих година преовладала је потражња за кућама у односу на станове, а посебно су тражене куће у ширем центру града.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *