УЗ МИНИМАЛНА УЛАГАЊА, ОСТВАРУЈЕ СЕ СОЛИДАН ПРИХОД

  • ЈАГОДА ИСПЛАТИВА
  • Идеју за узгој јагода дао најмлађи члан породице Лајић – Милош. Једини ризик лоши временски услови

 

Породица Лајић из Накова прошле године започела је производњу јагода. Ове године површине под овим воћем су увећане, а берба првих јагода почела је пре неколико дана. Производња јагода на газдинству породице Лајић почела је на наговор најмлађег члана, осамнаестогодишњег Милоша.

Мој син јако воли јагоде и он је био иницијатор да почнемо са узгојем овог воћа. Тренутно имамо 3.500 живића јагода сорти клер и флоренца. Берба траје око месец и по дана, а јагоде су квалитетне. Наши купци цене то што нису у пластенику, него на отвореном. Не користимо никакву хемију и једино имамо систем за наводњавање и заштиту – истакла је Стоја Лајић. Наша саговорница додаје да су живиће наручили путем интернета и да су их платили око 25 динара по комаду. С друге стране, породица Лајић живиће продаје по цени од 10 динара по комаду, што је максимална цена за наш крај.

Улагања нису велика. Неопходни су вам живићи, фолија и систем за наводњавање. Највећи ризик је време уколико временски услови не послуже. С друге стране, ако време буде повољно, добитак је добар. Садашња цена првих јагода је од 250 до 300 динара за килограм, тако да смо задовољни. Треба радити, али може да се заради леп џепарац. Уколико време послужи, син ће себи зарадити око 500 евра за летовање– додаје наша саговорница.

Јагоде су на баковима, који су прекривени фолијама, а слама која се налази између редова служи да се спречи ширење траве и корова. Јагоде се продају од куће и на пијаци у Кикинди.

Ова породица осим производњом јагода, има и виноград, као и воћњак.

О винограду се брине мој свекар. Ми му помажемо колико можемо и иако има 70 година, сваког дана брине о шпалиру. Јабуке и крушке у винограду старе су 17 година – каже Стоја Лајић.

У воћњаку је 150 стабала старог засада јабука, а младих воћки је седамдесетак. Шљива има стотинак стабала, 27 крушака засађено је прошле године, има дуња и осталог воћа. За овакво газдинство неопходно је пуно времена и улагања, али Лајићеви кажу да ништа није тешко када се задужења поделе. Млађи чланови, син Милош и ћерка Дуња, помажу и дају идеје. Тако је прошле године, опет на Милошев наговор, ова породица на једној парцели узгајала мак чији је принос био око 400 килограма.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *