УСПЕШНО ОПЕРИСАНО 11 ПАЦИЈЕНАТА ОД КАТАРАКТЕ

ОПЕРАЦИЈА УЗ ВРХУНСКУ ОПРЕМУ

 

У Општој болници у Кикинди од почетка децембра раде се операције катаракте. Овај захват поново је уведен након двадесетак година, а изводи се уз помоћ најновијих инструмената. Професор др Александар Миљковић, специјалиста офталмологије Клинике за очне болести Клиничког центра Војводине, заједно са специјалистом др Синишом Бабовићем, управником те клинике, предводе тим лекара који пролази практичну едукацију.

Почаствовани смо што можемо да едукујемо др Драгану Радин из кикиндске болнице која је показала жељу за учењем. Подршку имамо надлежног Покрајинског секретаријата, и од челних људи у кикиндском здравству. За овај подухват има обученог кадра и могућности да се операција обави на ефикасан и стручан начин у складу са нормама које важе у 21. веку. Апаратура је врхунска и најбоља која постоји у Србији. Верујемо да ће врло брзо тим лекара бити оспособљен да ради самостално. сазнајемо од др Миљковића.

Сва неопходна опрема стигла је пре две године. Средства, око 30 милиона динара, издвојио је Покрајински секретаријат за здравство, а др Драгана Радин,  напомиње да је пандемија успорила и одложила овај хируршки захват.

До сада смо успешно оперисали 11 пацијената и још толико њих чека на операцију. На овај захват не чека се пуно ни у једној здравственој установи у Србији, а нашим старијим суграђанима пуно је лакше да буду оперисани у нашој болници, него да одлазе у Нови Сад– додаје др Радин.

Каже да није лако с обзиром на то да обавља и прегледе, тако да није редак случај да остаје дуже како би сви пацијенти били прегледани.

-Веома сам захвална што ми се пружила прилика да се едукујем и стичем нова знања. Професори са којима сарађујем су међу најбољимапрецизира др Драгана Радин.

У плану је да обука траје неколико месеци.

-Суштински би требало да се заврши у року од пола године. И после тог времена и ја и др Бабовић бићемо на располагању да помогнемо и да наставимо са стручним саветима и са едукацијом рекао је др Александар Миљковић.

По завршетку операције пацијенти остају један дан у болници и након тога долазе на заказане контроле. Наши саговорници истичу и велико залагање директорице болнице др Весне Томин.

 

КАТАРКТА НАЈЧЕШЋЕ ПОГАЂА СТАРИЈЕ ОСОБЕ

Катаракта је болест која погађа природно сочиво које се налази у оку којим се фокусирају слике на мрежњачи. Када се појави катаракта, вид постаје све мутнији, али симптоми могу да буду и заслепљеност фронталним светлом, као и да пацијент види дупле слике. Од катаракте највише пате старије особе.