УСКОРО ПОЧИЊУ СА РАДОМ ДВЕ НОВЕ ПЕДИЈАТРИЈСКЕ АМБУЛАНТЕ

  • ЛЕКАР БЛИЖИ МАЛИМ ПАЦИЈЕНТИМА
  • По добијању одобрења здравственог инспектора, биће отворене ординације у Микронасељу и Другој месној заједници. Поново прорадила амбуланта у саставу „Метанолско- сирћентног комплекса“

 

Како је и најављено, у Дому здравља и локалној самоуправи, у Кикинди ће бити отворене две нове педијатријске амбуланте. Једна у згради некадашње Месне заједнице „Никола Француски”, друга у Микронасељу. У реконструкцију ових простора уложено је око три, а за куповину медицинских апарата, намештаја, информатичке опреме, више од 3,5 милиона динара.

Директорица Дома здравља др Биљане Марковић наводи да се чека одобрење здравственог инспектора из Београда, како би амбуланте могле да почну с радом.

У двема новим амбулантама радиће један педијатар по три сата, за почетак. Неопходно је да се пацијенти определе да желе прегледе у овим амбулантама, да пренесемо здравствене картоне. У односу на то каква буде заинтересованост грађана, организоваћемо рад амбуланти у будућности – каже др Биљана Марковић.

У педијатријским амбулантама биће омогућени прегледи деце предшколског узраста до седам година. Државном секретару за здравство који је боравио у Кикинди, представници Града и Дома здравља образложили су намеру да се отворе педијатријске амбуланте, тако да ће ова здравствена установа у наредном периоду затражити од надлежног Министарства да се одобри једно радно место за педијатра. У новим амбулантама радиће педијатар др Ивана Савковић, коју ће родитељи, уколико желе да им се деца лече у новоoтвореном простору, морати да изберу за лекара.

Новина је да и амбуланта у „Метанолско-сирћетном комплексу” поново ради. Амбуланта, која је у престала са радом, када и МСК, у међувремену је обновљена средствима ове фабрике и у њој ће др Гордана Родић радити два пута недељно, понедељком и средом од 13 сати и 30 минута до 15 сати и 30 минута.

Проблем са недостатком кадра и даље је најургентији у Дому здравља.

Добили смо дозволу Министарства здравља да можемо да примимо шест радника више тако да ћемо имати више запослених по уговорима о привременим и повременим пословима, уговорима о делу у односу на прописаних 10 одсто од укупног броја запослених. То нам је одобрено услед повећаног обима посла – напомиње директорица Дома здравља.

Највише недостаје лекара опште праксе, тако да су нови лекари распоређени у здравственим амбулантама у граду и селима. Представници локалне самоуправе изашли су у сусрет молбама Дома здравља тако да ће из градског буџета бити издвојен новац за рад општег стоматолога у Првој здравственој станици како би се изашло у сусрет грађанима, јер у стоматолошкој амбуланти раде свега два лекара што је недовољно у односу на број пацијента.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *