УЧЕСТАЛЕ КРАЂЕ У КИКИНДСКИМ ПЧЕЛИЊАЦИМА

  • ПОРЕД ЛОШЕГ ПРИНОСА, ПЧЕЛАРИМА НЕСТАЈУ КОШНИЦЕ

 

Mесец jул кикиндски пчелари памтиће по врло лошим догађајима. Поред тога што су забележене екстремно високе температуре, па је и принос меда био знатно слабији, догодило се и тровање које још увек пролази без утврђених почионилаца. Ни то није све. У протеклих двадесетак дана неколико кикиндских пчелара остало је без 25 кошница. Сваке године дешавају се крађе у атару Кикинде, али ове сезоне пчелари остају без ројева и опреме, што је показатељ да се починиоци врло добро разумеју у ову грану пољопривреде.

Градимиру Лукачу, пчелару почетнику, ово је друга сезона у коју је улагао, поред новца, велику наду. Уложио је протекле сезоне у куповину десет кошница од којих је очекивао солидну зараду како би ове године удвостручио производњу. Све је пало у воду за само једну ноћ током које су му однели пет кошница, док је остатак, који је већ био спреман за транспорт, успео да сачува:

Таман сам се мало проширио и ове године очекивао да ћу имати пристојан принос меда како бих се следеће године проширио, вратио сам се на исто и полазим опет испочетка. Ово ради неко ко се добро познаје у материју јер се мој пчелињак налази у врло неприступачном делу атара и не може да се види са пута – додаје Лукач.

Ништа боље нису прошли ни искусни пчелари, којима је материјална штета знатно већа. Крађа се одвија ноћу, на веома забаченим местима, а узимају се, поред кошница, наставци, ројеви као и остала пратећа опрема, па зато постоји сумња да се починиоци врло добро разумеју у пчеларство, сматра Ненад Кришан, пчелар из Кикинде:

Украдене су ми комплет две кошнице, али ми је из девет кошница повађено плодиште, односно матица, легло, заједно са медом и зато сматрам да је ово починио неки пчелар или неко ко се добро разуме у то. Огорчен сам јер у пчеларство улажем велики новац и труд, а неко ми однесе 2.500 евра преко ноћи – истиче Кришан.

У протеклих двадесетак дана, нестало је више од 25 кошница и то је само оно што је пријављено. Поред веома лоше сезоне, уз крађу пчелињих заједница у атару, стање се може сматрати катастрофалним, потврђује Саша Чолак, председник Удружења пчелара Кикинда:

Имам колеге које су ове године покрадене и то су махом млађи пчелари почетници, којима су однели по пет кошница, што је 50 одсто пчелињака. Ушли су у пчеларство са добрим намерама, а дочекали су ово што их је снашло. Могу да кажем да је 99 одсто пчелара поштено и честито, али као и у свакој грани нашег друштва имате и тај један проценат оних који су спремни да вам нашкоде – каже Чолак.

Како би заштитили своју имовину, постоји иницијатива кикиндских пчелара да током ноћи, у јеку сезоне, међусобно организују страже.