У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У КИКИНДИ, ПРЕДСТАВЉЕН ПРЕКОГРАНИЧНИ ПРОЈЕКАТ „МЛИНОВИ КОЈИ МЕЉУ, ПУТЕВИ КОЈИ СПАЈАЈУ“

  • СУВАЧИ ПАЖЊА КАКВУ ЗАСЛУЖУЈЕ
  • У јединственом споменику културе у Кикинди, захваљујући овом пројекту биће урађена конзервација и рестаурација дрвеног механизама, увођење струје, воде и канализације, увођење видео-надзора и аларма. Изградиће се и објекат у дворишту који ће служити као сувенирница

 

У Народном музеју у суботу је представљен пројекат „Млинови који мељу, путеви који спајају“, чија реализација је почела 1. марта у оквиру Интерег програма ИПА Мађарска –Србија. У пројекту учествују два места из Србије Кикинда и Ором код Кањиже и три из Мађарске: Кишкунфелеђхаза, Опустасер и Ходмезевашархеј.

Директорица Народног музеја Лидија Милашиновић изјавила је да ће у Сувачу бити уложено 101.000 евра.

Предвиђена је конзервација и рестаурација дрвеног механизама, увођење струје, воде и канализације, увођење видео-надзора и аларма који ће омогућити да се Сувача сачува. Изградиће се и објекат у дворишту који ће служити као сувенирница, санитарни чвор, а и уређење млинареве собе. После свих ових радова, Сувача ће постати доступнија туристима који ће моћи да је посете током радног времена. У млинаревој соби моћи ће да се реализују разни садржаји – објаснила је Лидија Милашиновић.

Помоћник градоначелника Шандор Талапи напоменуо је да је носилац пројекта братски град Кикинде из Мађарске Кишкунфелеђхаза.

Ово је други прекогранични пројекат који радимо у сарадњи са Мађарском. Укупна вредост пројекта је 437.600 евра, а овај новац омогућиће да створимо јединствену и занимљиву туристичку понуду која ће обухватити старе млинове и сувачу – додао је Талпаи.

Менаџерка пројекта Кристина Ференци из Кишкунфелеђхаза истакла је добру сарадњу са Кикиндом.

Пројектом је предвиђено да у дворишту музеја у Кишкунфелеђхазу рекоснтруишемо ветрењачу. Имам само речи хвале за нашу досадашњу сарадњу са Кикиндом која се показала као стабилан партнер – закључила је Кристина Ференци.

Рок за завршетак радова је 13 месеци, тако да се пројекат завршава 31. марта.