У КИКИНДИ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

  • СА ЈЕДНАКИМ ШАНСАМА У БУДУЋНОСТ
  • Чланови 22 удружења, који окупљају особе са различитим инвалидитетом обележили 3. децембар

 

Око 15 одсто популације живи са неким обликом инвалидитета и управо ова група људи највише се суреће са дискриминацијом у својој свакодневици. Особе са инвалидитетом тиштe великa стопa незапослености, искљученост из друштва, лош социоекономски положај, неприступачност. Председник Удружења слепих и слабовидих Кикинда, Чока и Нови Кнежевац Петар Будаи подсетио је да је Србија пре десет година потписала Међународну конвенцију о заштити права особа са инвалидитетом. Према његовим речима, квалитет живота ове групе људи је побољшан у одређеној мери од тада.

У Кикинди се ради на побољшању квалитета живота особа са инвалидитетoм, што се најпре огледа у изградњи рампи и тактилних стаза. Међутим, звучни семафори се кваре. Помак постоји, али доста тога још треба да се уради – нагласио је Будаи.

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, прилика је да се више прича о проблемима са којима се особе са инвалидитетом сусрећу. Тим поводом у организацији Друштва дечје церебралне парализе окупили су се представници 22 удружења, чији су чланови особе са инвалидитетом са подручја града Кикинде. Према речима Ивана Зарића, председника Друштва и Савета особа са инвалидитетом града Кикинде, особе са инвалидитетом без помоћи осталих и разумевања људи из свог окружења тешко живе.

Поред свих проблема са којима се особе са инвалидитетом сусрећу, људима највише недостаје пажња. Град Кикинда се труди да разуме и помогне и могу да истакнем да су у нашем граду, у односу на друге, проблеми особа са инвалидитетом у великој мери решени – истакао је Зарић.

Обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом у Кикинди присуствовао је и градоначелник Кикинде Павле Марков, који је том приликом истакао да особе са инвалидитетом представљају групу људи важну за Кикинду.

Сваке године присуствујемо овом догађају како бисмо разговарали са њима, саслушали их, прихватили примедбе и дужни смо да сваке године урадимо нешто више како би се њихов положај унапредио. Ради се о људима који имају не тако мале проблеме, о нашим комшијама, пријатељима и ми сви треба да имамо посебан обзир према њима. Локална самоуправа сваке године у оквиру програма социјалне заштите предвиди средства за финансирање рада ових удружења – рекао је Марков и позвао удружења да буду активнија када је у питању конкурисање за средства за реализацију својих пројеката.

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, установила је Генерална скупштина УН 1992. године.