СРЕДЊОШКОЛЦИ ЗАВРШИЛИ ЈЕДНУ И КРЕНУЛИ У НОВЕ ПОБЕДЕ

  • ГРОЗНИЦА МАТУРСКЕ ВЕЧЕРИ
  • У животу младе особе, поред полагања матурских испита, као доказа о завршеном средњошколском образовању, велики значај има матурско вече

 

Матурски испити су у току и док се једни припремају за пријемне на жељеним факултетима, а други праве радне биографије у потрази за радним местом, сви заједно ишчекују матурско вече. Тај догађај, на самом крају школовања, представља последње, у институционалним оквирма, окупљање свих вршњака и професора једне школе. Поносно корачајући до места прославе матруске вечери, до јуче дечаци и девојчице, сада одрасли људи, обучени у балске, свечане хаљине и одела, носећи кравате или лептир-машне, за собом остављају клупе, велике одморе, дружења са вршњацима по ходницима или дворишту школе. Ходају у сусрет новом поглављу књиге зване живот. Матура, као испит зрелости, некада се односио на полагање тестова знања, а забава која се организовала била је начин да се обележи крај школовања. Данас је то мало дугачије. Вишемесечне потраге за тоалетама, трошење велике своте новца приликом припрема и организације, чини се да су засениле све друго. Мирослав Лукач припада генерацији 1993/1994. године матураната Гимназије „Душан Васиљев“. Његово матурско вече одржано је пре 25 година. Сећа се да су и тада са великом пажњом припремали за тај догађај, који су они организовали у тадашњем хотелу „Нарвик“.

И тада је матурско вече било јако битно, имали смо велика очекивања. Из ове перспективе изгледа другачије, али тада је било нешто феноменално и непоновљиво, нешто што се једном у животу догађа. Можда се није трошио новац у толикој мери на одела, али било је важно шта ће се обући и како ће појавити – рекао је он. Припреми за матурско вече приступа се као и сваком другом свечаном догађају. Међутим, у данашње време, родитељи издвајају новац у висини и до минималне месечне зараде како би њихово дете присуствовало матурској вечери. Закуп ресторана, хаљине, одела, ципеле, шминка, фризура, пратећи модни детаљи, фотографисање и друго умногоме утичу на кућни буџет.

Матуранти све четири средње школе у Кикинди, Гимназије „Душан Васиљев“, Средње стручне школе „Милош Црњански“, Еконмоско-трговинске и Техничке школе матурско вече прославиће у приватном угоститељском објекту. Након шетње градским тргом или главним улицама, одлазе до ресторана. Већина школа ће искористити прилику да управо тада прогласи ђака генерације и додели посебна признања најуспешнијима из поједних области.

ОБЕЛЕЖИЛИ ЧЕТВРТИНУ ВЕКА 

Генерација 1993/1994. године Гимназије „Душан Васиљев“ протеклог викенда обележила је 25 година матуре. На прославу четвртине века од средњошколских дана били су позвани директори и сви професори који су предавали ученицима шест одељења те генерације. Скуп гимназијалаца, препун емоција, био је још један доказ да су пријатељства из младости чиста, неискварена и трају целога живота.