СПОТ КИКИНДСКОГ БЕНДА „VANYA CON TRIOS” ДОСТИГАО МИЛИОНСКЕ ПРЕГЛЕДЕ

  • „НАЈТУЖНИЈА ПЕСМА” ПОСТАЛА ХИТ
  • Песма „Карта у једном правцу” са ангажованим текстом о исељавању младих, за кратко време освојила регион

 

Они су „Vanya con trios”. Чланови су Вања Грастић (вокал, гитара), Стефан Бошков Гис (гитара, вокал), Милан Љепоја (бас гитара, вокал) иДарко Јовановић (бубањ, перкусије). Млади и недавно основани, убрзо су постали препознатљиви бенд који негује аутентични војвођански поп-рок музички правац, а ових дана, Вања и другари направили су прави „земљотрес” песмом „Карта у једном правцу”, која је постала апсолутни хит. Текст је ангажованог карактера и говори о једном од највећих проблема са којим се сусреће наше друштво. У песми се храбро и отворено говори о масовном исељавању младих и многи су је окарактерисали као „најтужнију песму данашњице”. О овоме смо разговарали са фронтменом бенда, Вањом Грастићем.

Спот за песму Карта у једном правцу поставили сте на Јутјубу пре три недеље и већ имате више од 50 хиљада прегледа. Да ли сте то могли да очекујете?

– 950 хиљада прегледа на Фејсбуку и још 50 хиљада на Јутјубу. Спот је објављен као ФБ видео, варијанта на Јутјубу је постављена упоредо за људе који хоће да чују песму и виде спот у мало бољем квалитету. Очекивали смо да ће песма покренути реакције, због актуелне теме, али на овакав одјек баш нисмо били припремљени.

Песма говори о трагичном одливу мозгова и константном исељавању младих из земље. Шта би по вама било решење за овај проблем и има ли га уопште?

-Нисам политичар, не нудим решења за проблеме у држави. Иако имам став, нећу га изнети, јер, управо је и поента у томе да се људи подстакну на размишљање. Наша песма не нуди решење, скреће пажњу на проблем. На велики проблем, који, наравно, није нерешив, али само, и једино сви заједно, можемо утицати на то да се нешто промени. Ако смо свесни проблема.

Да ли сте лично размишљали о томе да наставите живот у некој другој земљи?

– Ово је превише лично питање, а песма се заиста не бави мојом ситуацијом, него ситуацијом свих људи у овој држави. Нико није у праву, нико не греши. Околности се мењају, неко жели да оде, неко жели да остане, свако има своје разлоге. Ни сама песма не заговара једну од опција, само указује на проблем.

Наступили сте у оквиру Кикиндског лета. Како сте задовољни пријемом домаће публике и где ће љубитељи ваше музике ускоро моћи да вас виде?

– Увек смо презадовољни када имамо прилику да свирамо нашим обожаватељима, мада смо овом песмом добили и велики број обожаватеља широм региона и дијаспоре, за које сам сигуран да су желели да буду ту, а, ми смо свакако свирали и за њих, као да су ту. О следећим наступима, наши пратиоци биће благовремено обавештени на нашој ФБ страници. Следећи наступ у Кикинди биће 22. септембра, на мој рођендан, у Кафе-бару „Max”.