СЛАВКУ ПАВЛОВИЋУ ПРИЗНАЊЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРБИЈЕ

  • Признање уручено за изузетан допринос у развоју села, богаћењем свеукупне културне баштине.

 

Пре шест година четири породице из Ариља доселиле су се у Наково након што су одлучиле да се професионално баве воћарством. Тако је, после доста улагања, воћњак код Накова једна од највећих плантажа јабука и крушака на овим просторима на површини већој од 50 хектара, са комплетним системом за наводњавање кап по кап и противградном мрежом на више од 30 хектара. Како се посао развијао, тако је и жеља да се помогне селу била све већа, прича Ариљац, Славко Павловић:

Како смо дошли, схватили смо да Наковчани обожавају свој фудбалски клуб Полет. Када смо се појавили, Полет је био у најнижем рангу без изгледа за напредак. Одлучио сам да преузмем клуб и у сарадњи са Месном заједницом постали смо победници Купа Кикинде, Зрењанина, а пласирали смо се и у Војвођанску лигу. Јако сам поносан на играче и резултат који су постигли – каже Павловић.

Павловић и његови суграђани увели су пре четири године лепу традицију даривања наковачке деце до четвртог разреда основне школе. Тако да је сваке године стотинак деце добило пакетић уочи новогодишњих празника.

Сваке године новчано наградимо и породиље из Накова. Волимо да помогнемо и нашем Културноуметничком друштву Извор, Добровољном ватрогасном друштву, Удружењу жена, ловцима, а у сезони бербе сви ученици Основне школе Петар Кочић добију јабуке за ужину. Често смо правили и излете на воћњаку за млађе узрасте. У Накову смо јако лепо били примљени и зато сам желео да се одужим Наковчанима.   

Павловић има намеру да од сада средства усмери ка другим сферама нашег друштва. Тако да ће највероватније најугроженије породице са подручја града Кикинде добијати по пет кубика дрва за огрев или новчану помоћ како би платили освновне животне трошкове.

Морам да подсетим да смо били спонзори једне риболовачке екипе из Банатског Великог Села, која је освојила прво место на турниру у оквиру Дана лудаје у Кикинди. Сада део те екипе путује на светско првенство у Мађарску.

За све оно што је помагао, Павловићу је припала повеља и признање Културно – просветне заједнице, коју му је за ову годину уручио министар пољопривреде, Бранислав Недимовић.  

Осим тога што помажемо разне активности у селу, доста тога дајемо и када се обележава Дан Накова на Видовдан. Пре две године смо довели први оркестар Драгачева уз који су Наковчани уживали. Такође, помогли смо организаторима Крајишког вишебоја, разним удружењима ветерана – додао је Павловић.

Нашем саговорнику је у Кузмину на завршној смотри Културно-просветне заједнице Србије уручена даровница за изузетан допринос у развоју села, богаћењем свеукупне културне баштине. Такво признање добила су још 24 појединца из Србије.

Берба у воћњаку почиње 14. септембра када се очекује више од 90 сезонаца углавном из Накова, Кикинде, Банатског Великог Села и Нових Козараца. Продаја целокупне производње већ је уговорена у јуну и уз помоћ нове механизације, опреме и људства очекује се солидна сезона. Током невремена које је захватило и наковачки атар, више од 70 одсто површина под јабукама на воћњаку које нису биле покривене заштитном мрежом, било је уништено.